Genderidentiteit

Wat is genderidentiteit nou eigenlijk precies? Is het iets wat je bent, of is het eerder iets wat je voelt. Je genderidentiteit is het geslacht waarbij je je goed voelt, waarbij je het gevoel hebt ‘ja, dit klopt, dit ben ik’. Voor sommigen klopt het om meisje te zijn, voor anderen om jongen te zijn en voor weer anderen om beide te zijn, dus niet het een óf het ander.

Je genderidentiteit kan in de loop van de tijd ook veranderen, door de ontwikkeling van je lichaam of door dingen die je meemaakt.

Als je DSD hebt, is je genderidentiteit niet altijd vanzelfsprekend of duidelijk. Dat is heel normaal, want we weten namelijk niet waardoor je genderidentiteit gevormd wordt. Zijn dat je chromosomen, je inwendige geslachtsorganen, je uiterlijke kenmerken of een combinatie daarvan? En welke rol spelen je hersenen hierbij; ben je mannelijk of vrouwelijk in je gedrag of heb je van allebei een beetje? En wat betekent dat dan? Misschien voel je je meisje en ben je dat ook, maar verliep jouw ontwikkeling (voor en na de geboorte) door DSD anders. Of voel je je jongen en ben je dat ook, maar was jouw pad ook anders dan dat van de meeste anderen. Maar ook het gevoel zowel jongen als meisje te zijn, kan jou het beste passen.

Genderidentiteit is iets wat een ander niet kan zien of meten, daardoor kun je je alleen voelen als je DSD hebt of twijfelt over je genderidentiteit. Gelukkig begrijpen steeds meer mensen dat er verschillen mogelijk zijn in de geslachtelijke ontwikkeling en is genderidentiteit steeds beter bespreekbaar.