46,XX-DSD door blootstelling aan overmatige hoeveelheid androgenen

Tijdens de zwangerschap gaan de stoffen vanuit de bloedbaan van je moeder via de moederkoek naar je eigen bloedbaan. Zo krijg je je bouw- en voedingsstoffen en kun je groeien. Ook medicijnen en hormonen kunnen de moederkoek passeren, en komen zo in je bloedbaan terecht. Zo kun je te veel androgenen krijgen, waardoor vermannelijking of virilisatie optreedt.

Bijvoorbeeld als je moeder zelf adrenogenitaal syndroom (AGS) heeft of als ze een tumor heeft in (of buiten) de bijnieren dat androgenen aanmaakt. Of als ze medicijnen of middelen gebruikt waar veel androgenen in zitten, zoals anabole steroïden.

Het teveel aan androgenen tijdens de zwangerschap kan effect hebben op je uiterlijke geslachtsdelen. Ze kunnen variëren van vrouwelijk tot ambigu genitaal, dit hangt af van de hoeveelheid androgenen tijdens de zwangerschap. Je ontwikkelt na de geboorte geen andere kenmerken, zoals overmatige lichaamsbeharing of versnelde lengtegroei, omdat de aanvoer van androgenen na de geboorte stopt. Het eerste deel van de geslachtelijke ontwikkeling is niet anders verlopen, daardoor heb je de chromosomen 46,XX en heb je twee eierstokken, een baarmoeder en eileiders ontwikkeld.