Intersekse en DSD

Mensen verschillen van elkaar, niemand is hetzelfde. We verschillen van huidskleur, haarkleur, lengte, gedrag, humor en ga zo maar door. Een deel van deze verschillen zie je aan de buitenkant, maar het merendeel zie je niet direct. Mensen verschillen ook van elkaar door hun geslacht. Er zijn mannen en vrouwen, maar ook andere geslachtelijke ontwikkelingen zijn mogelijk. En ook hier geldt dat we die verschillen niet altijd kunnen zien.

Soms passen je uiterlijke kenmerken bij het mannelijke of vrouwelijke geslacht, maar je inwendige kenmerken niet. En soms passen je uiterlijke kenmerken noch bij het mannelijke noch bij het vrouwelijke geslacht. We spreken dan over variaties in de geslachtelijke of geslachtschromosomale ontwikkeling. Er zijn veel variaties mogelijk en ze ontstaan tijdens de zwangerschap bij de ontwikkeling van het embryo. Je wordt er dus mee geboren.

Als je een variatie in je geslachtelijke of geslachtschromosomale ontwikkeling hebt, spreken we van DSD (disorder/differences in sex development), en soms van intersekse.
In de volgende hoofdstukken vind je uitleg en informatie over de meest voorkomende variaties, de verschillende samenstellingen van geslachtschromosomen en de geslachtelijke ontwikkeling van het embryo.

Tekst: Marloes Vegelin, kinderarts
Revisie: dr. Hedi Claahsen (Radboudumc Amalia kinderziekenhuis)
Animaties: Caroline Ruigrok
Redactie: Paulette Mostart