Roken, drinken en uitgaan

Dat roken niet goed is voor je gezondheid weten we allemaal. Het tast de conditie van hart en longen aan op de lange termijn. Toch roken sommige jongeren met een AHA.

Het hoort een beetje bij het verkennen van je grenzen. Uit het leven halen wat erin zit. Als je niet al te veel last hebt van je hart is de kans dat je gaat roken groter. Hetzelfde geldt voor drinken, in combinatie met uitgaan. Als je jong bent is je conditie vaak nog goed, en sommige jongeren kunnen een hoop hebben. Ondanks hun hartprobleem. Over roken en drinken wordt overigens niet veel gesproken tijdens het spreekuur bij de kindercardioloog.

Els Pieper

Ik vertel ze dat ze niet moeten roken, en niet te veel drinken. Maar als dat bij de vorige dokter nauwelijks aan de orde is geweest, denken ze: 'Wat een gezeur van die nieuwe dokter, mijn vorige dokter heeft daar nooit iets van gezegd.'
Ik heb wel eens aan kindercardiologen gevraagd waarom onderwerpen zoals roken en drinken minder aan de orde komen. Bij kinderen zijn de ouders nog verantwoordelijk. De kindercardioloog wil niet een front vormen samen met de ouders tegen het kind. In de puberteit zou dat alleen maar averechts werken. Ik begrijp dat wel, maar ben het er toch niet helemaal mee eens. Ik denk dat je al met jonge tieners over risicogedrag moet spreken. Op die leeftijd gaat het spelen, het roken en drinken. Als je dat laat lopen tot ze volwassen zijn, is het veel moeilijker te corrigeren.

Ingrid Frohn-Mulder

Roken? Dat vraag ik ook te weinig, maar ik denk dat ze wel roken. Soms komen ouders ermee aan het einde van een consult. Zo van: ‘ Je moest toch nog wat vragen?! ’ Dan reageert het kind vaak met: ‘Ik hoefde helemaal niets te vragen’ en dan zeggen die ouders weer: ‘Je moest nog vragen of je wel mag roken? Dat vindt u toch niet goed, hè dokter? ’ Dan zit de jongere altijd een beetje boos te kijken. Ik zeg dan meestal dat het voor niemand goed is om te roken. Met een aangeboren hartafwijking maakt het niet eens zo’n groot verschil uit.

Cor en Jenny de Jong, ouders van Romy

Recent tijdens een controle hebben we een vraag gesteld over alcohol. Hoe dat zat in combinatie met haar medicijnen, want ze gaat ook uit. Romy had een grapje gemaakt over Breezertjes als ze volgend jaar zestien wordt. Eigenlijk hoopten wij dat de arts zou zeggen dat het slecht zou zijn, maar het is net zoals bij ieder ander kind. Je kunt het beter niet doen, maar het heeft niks met je hart te maken.

Ivonne Naberman

Uitgaan? Ja. Ik was daarna niet echt vermoeider dan normaal. Ik had ook een baan waarbij ik tot laat moest werken, en daarna ging ik soms nog uit. Dat kon ik best aan.
Ik heb ook lang gerookt. Mensen zeiden dat ik maf was dat ik rookte! Dat was het ook! Voor de eerste zwangerschap (ik was 16 jaar) rookte ik niet. Ik begon daarna pas. Ik heb even een tussenstop gehad, maar ben daarna wel weer gaan roken. Ik weet niet of het door de spanning kwam, misschien wel. Ondanks dat ik wist dat het niet goed was, deed ik het toch.

Saqab Ashraf

Roken? Nee, nooit gedaan en ga dat ook niet doen. Nee, ik zie uitgaan niet zitten. Een trouwfeest of verjaardagsfeest wel, maar disco of zo niet.

Peter Nieuwendijk

Ik was een echt Amsterdams straatschoffie en rookte sinds mijn twaalfde ongeveer. Ik wilde niet onderdoen voor de rest. Toen mijn ouders erachter kwamen, rond mijn zestiende, konden ze het niet verbieden maar ze wilden wel dat ik de cardioloog belde of het mocht. Die zei dat het voor mijn hartafwijking niet direct gevaarlijk was, maar wel op de langere termijn voor de conditie van mijn hart. Ik heb nooit longafwijkingen gehad dus dat belemmerde mij ook niet om eraan te beginnen.
Ik ging veel op stap als puber. Ik dronk stevig, rookte stickies en zocht bewust het wilde leven op. Ik ben nog barman geweest en heb zelfs enige tijd een coffeeshop gerund. Op mijn drieëntwintigste had ik dat allemaal wel weer gezien, toen ben ik me maatschappelijk gaan inzetten. Ik ben blijven roken tot 2005, toen Patricia bij me kwam wonen. Dat ik daar vanaf ben is een van de grootste zegeningen in mijn leven.

Sebastiaan van Meggelen

Ik ga niet uit, ik drink niet en ik ga ook niet roken. Gewoon omdat het niet goed is. Als ik 16 ben zal ik vast eens een biertje drinken, maar met mate. Maar dat doe ik niet voor mijn hart.

Patricia Nieuwendijk

Ik heb nooit gerookt, al heb ik wel eens een paar trekjes geprobeerd. Het voelde meteen niet goed. Ik merkte dat het gelijk op mijn longen sloeg en ik zou stom zijn geweest als ik was gaan roken. Mijn puberjaren waren wel mijn beste jaren. Ik had een redelijk goede conditie en kon alles doen. Ik kon niet heel lang rennen, maar ik zat wel op jazzballet, ik ging uit en ik had al mijn zwemdiploma’s.

Sultan Yagmur

Ik heb ongeveer vijf jaar gerookt, maar wel weinig. Ik was een gezelschapsroker. Ik nam mijn hartafwijking niet echt serieus, want ik had er geen last van. Maar ik wist wel dat het niet goed was. Dat is nu ook nog een beetje zo. Ik ben niet ziek en ik voel me goed en vraag me soms af waarom ik hier zit.

Romy de Jong

Een paar vrienden en vriendinnen roken, maar ik vind het echt stinken en vies. Ik zou er nooit aan beginnen, ook als ik het niet aan mijn hart had.

Lenja Bystrykh

Vroeger zou ik er niet over gedacht hebben om uit te gaan, maar nu ligt dat anders. Ik plan het nu wel. Ik was vroeger ook niet zelfstandig genoeg om weg te gaan.