Opleving na de operatie

Na een ingreep of operatie is er vaak sprake van een enorme verbetering. Het geopereerde kind knapt zienderogen op en heeft meer energie.

Het kan weer naar school gaan en meedoen met gym of sporten. Soms knappen ze zelfs zo op, dat het moeite kost om ze weer in het gareel te krijgen. Heel fijn is dat het kind nu ervaringen kan opdoen waar het voor de operatie van afgesloten was. Er is dus wel degelijk reden voor vreugde, ook al is er soms nog een lange weg te gaan. Maar dat wordt vaak pas na een paar jaar duidelijk.

Cor en Jenny de Jong, ouders van Romy

Romy werd na de operatie meteen een actief persoontje. Ze moest echt wat inhalen. Ze kon heel driftig worden. Ze hield dan haar adem in en kon rood aanlopen. Anderen waarschuwden ons dat wij haar niet zo boos moesten maken omdat dat slecht zou zijn voor haar hart. Soms twijfelden wij daar zelf ook aan. Gelukkig had de arts gezegd dat ik haar gewoon moest aanpakken, net als ieder ander kind, omdat het anders een heel vervelend kind zou worden. We konden haar dus gewoon normaal opvoeden.

Jan en Irma Westerlaken, ouders van Sam

Een week na de operatie kwam hij al thuis. Hij knapte zo snel op. Ik had er zo’n vertrouwen in dat hij weer helemaal gezond zou zijn als hij uit het ziekenhuis zou komen, want hij was van top tot teen binnenstebuiten gekeerd. Het gaat nu hartstikke goed. Hij heeft alleen een lekkende klep aan de operatie overgehouden.

Theo van Schaik, vader van Joëlle

Er werd een katheterisatie gedaan en het bleek dat haar klep heel erg lekte. Dat verklaarde de achteruitgang van haar conditie. Ze moest worden geopereerd. Er werd een kunstklep geplaatst om de gaatjes te dichten. Toen was ze acht jaar. En na de operatie? Een enorme verbetering.

Gert en José Westerhof, ouders van Emmeline

Ze was meteen veel vrolijker. Ze ging meer praten en was veel levendiger, de dag erna al. Ze sprong letterlijk op de fiets.

Robert Jan en Mirjam Dubbeldam, ouders van Kirsten

Daarna werd het een mooie, roze, gezonde baby en ze groeide goed. Ze was toen een half jaar.
Ja, veel levendiger, actiever. Na de operatie was het een wolk van een baby.

Folkert Meijboom

De eerste periode na de operatie is een soort honeymoon, dan gaat het allemaal goed, vaak veel beter dan voor de operatie. Dan is er alle vertrouwen dat het vanaf dat moment verder goed zal gaan.

Orhan Humur

Ik voel me nu heel goed. Ik kan vijftig keer de trap op en af zonder moe te worden. Ik heb meer energie. Ik ga proberen te fitnissen en rustig mijn conditie weer opbouwen.

Saqab Ashraf

Ik kan veel meer doen. Mijn conditie is beter. Ik kan zelfs een paar uur voetballen.

Hélène Brok, moeder van Jesper

Met tien maanden kreeg hij de tweede operatie en daar is hij heel erg van opgeknapt. We konden eindelijk een redelijk normaal leven leiden. Daarvoor was het de hele dag voeden, medicijnen geven. Heel beperkend. Het ging gemakkelijker, hij kon meer. Je zag wel dat hij zwakker was dan gezonde kinderen, maar hij deed het allemaal wel, op zijn manier.

Lenja Bystrykh

Na de derde operatie is een grote verbetering in mijn conditie opgetreden. Ik basketbal en kan op de fiets naar school, dat kon ik eerst niet. Ik ben vooral blij dat ik kan sporten. Ik wilde het altijd heel graag, maar kon het nooit. Nu wel. Mijn leven is erg veranderd, ook op school. Ik was altijd moe, en haalde maar zesjes. Op de basisschool ben ik een keer blijven zitten.
Ik lette niet goed op en soms wilde ik gewoon niks. Nu haal ik betere cijfers en ik heb maar één onvoldoende. Ik ben overigens nog steeds wel lui, dat hoort wel bij me. Ik vind basketbal het leukste.