Sport en bewegen

Sporten en bewegen is gezond. Voor iedereen, dus ook voor kinderen en jongeren met een aangeboren hartafwijking.

Wat voor sport hangt natuurlijk wel af van de hartafwijking die je hebt, maar op medisch gebied kan er steeds meer. Voor kinderen met (een) heel complexe hartafwijking(en) en hun ouders is het vaak een hele puzzel om uit te vinden welke sport het beste voor ze is of wat de beste plek is in het team. De meeste kinderen gaan ervoor, soms moeten ze zelfs worden afgeremd. Wat je ook kiest: blijf sporten en luister goed naar je lichaam. Leer zelf je grenzen bepalen en bewaken, dat is het beste advies.

Els Pieper

Ik had eens een jongetje met een aortastenose die niet intensief mocht sporten, maar wel heel gespierd op de poli kwam. Die kwam op een gegeven moment niet meer. Hij bleek bij een collega te zitten. De collega vertelde dat deze jongen niet meer naar ‘die blonde’ wilde, want daar mocht hij niets van!

Ingrid Frohn-Mulder

Juist een teamsport is leuk en goed om te doen. Ieder kind kan op zijn eigen manier meedoen. Ik moet bezorgde ouders wel vaak even een duwtje in de rug geven.

Casper Gyurik

Als ik met een training moet lopen, word ik wel moe op een gegeven moment. Maar ik houd het wel bij. Ik krijg dan last van lamme benen, een zeurderig gevoel. Ik zit op hockey in de C1. Ik ben keeper. Ik heb altijd kunnen sporten.

Marjolijne, de moeder van Casper

Vanwege de antistolling moeten we uitkijken. Hij is keeper, en dus het best beschermd op het veld. Hij traint veel en ook de wedstrijden gaan goed. We zien het wel als zijn conditie achteruitgaat. Hij bepaalt zelf hoever hij kan gaan. Hoe graag hij ook wil, zijn spieren verzuren toch op een gegeven moment. Hij moet leren zijn energie goed te verdelen. Dat ziet Casper soms anders dan ik. Hij is ontzettend levendig.

Cees Stuij

Ik heb op sport gezeten, dat doe ik nu niet meer. Ik kon het niet zo lang volhouden. Ik kan wel fietsen en zo. Traplopen gaat ook goed, als het er maar niet te veel zijn. In principe kan ik alles, alleen misschien net ietsje minder dan een ander. Maar ik doe aan alles mee. Als ik moe ben, moet ik gewoon stoppen. Na 2-3 rondjes haak ik af, dan ben ik buiten adem.

Hélène, moeder van Jesper

In principe mag hij alle sporten doen, alleen sommige sporten zullen heel moeilijk voor hem zijn. Dat zal dan een teleurstelling worden, dus is het beter om het niet te doen. We zijn nog op zoek naar wat anders.

Sam Westerlaken

Ik ben meestal verdediger. Als ik een keer heen en weer gerend heb over het veld, ben ik wel doodmoe, maar ik ga wel door. Iedereen wordt wel twee keer gewisseld. Met gym ook wel. De meeste kinderen fietsen me voorbij, maar ik vind dat niet erg.

Anna Schermann

Ja, ik kan alles doen. Ik sport alleen niet. Ik heb er gewoon een hekel aan, dat heeft niets met mijn hart te maken. Ik kan geen enkele bal vangen. Mijn broers wel, maar wij zijn niet zo’n sportfamilie. Ik houd wel van wel wandelen en buiten zijn. Ik weet wel dat bewegen goed voor me is, ik heb een lage bloeddruk en beweging is daar goed voor. Maar ik heb er geen tijd voor. Ik speel cello en fiets elke dag naar school en ga soms wandelen. Ik fiets nu net zo snel als een ander.

Denise Peters

Ik ben gestopt met atletiek. Ik mocht geen wedstrijden meer doen en ik wil eigenlijk altijd uitblinken. Toen ik niet meer echt mocht presteren, had het voor mij niet zoveel zin meer.

Barbara Mulder

Ik probeer iedereen zoveel mogelijk een normaal leven te laten leiden en zo min mogelijk af te raden. Als ik niet weet of een sport gevaarlijk is of kwaad kan, dan win ik advies in bij collega's of andere specialisten.

Orhan Humur

Van de dokters moet ik wel uitkijken met sporten. Geen harde klappen krijgen. Door de antistollingsmedicijnen kan ik sneller blauwe plekken krijgen. Vooral bij mijn hoofd. Ik deed eerst aan boksen, maar daar ben ik vanaf gegaan na de operaties.

FITKIDS

Heb je al een tijdje niet meer gesport, voel je je onzeker of weet je niet waar je terecht kunt? Dan is FITKIDS misschien iets voor jou. Bij FITKIDS kun je op bijna honderd plaatsen in Nederland onder professionele begeleiding sporten en bewegen. In een gewoon sportcentrum waar ook sporters zonder beperking trainen. En het belangrijkste: plezier en ontspanning staan voorop. Kijk op www.fitkids.nu voor een FITKIDS-centrum bij jou in de buurt.