Anders zijn, anders voelen

Je bent jong, maar hebt vaak al heel veel meegemaakt. Je denkt misschien iets meer na over het leven en over jezelf. Veel mensen om je heen vinden je wijzer en soms ervaar je dat zelf ook zo. Het liefst zou je willen zijn als alle anderen, maar je kunt niet altijd meekomen. Niet iedereen laat dat zien. Hoe je je voelt, zit toch in je hart opgesloten.

Patricia Nieuwendijk

Ik voelde me wel anders. In sommige dingen voelde ik me veel ouder, door wat ik allemaal had meegemaakt. Ik denk nu wel eens dat ik daarom nu langer jong wil blijven. Ik heb een deel van dat kind nog bij me. Dat kwam er toen niet uit omdat ik te snel volwassen werd.

Lenja Bystrykh

Ik schaam mij niet voor wat ik heb, ik ben er zelfs soms blij mee. Zelf noem ik mij voor de grap een cyborg, een samensmelting tussen een mens en een machine. Vroeger was mijn gezicht groen, bleek gekleurd, maar nu heb ik een andere kleur en dat zegt ook iedereen tegen mij. Ik voel en ben een andere Lenja. Ik zit nu in een ander lichaam.

Emmeline Westerhof

Nu voel ik me hetzelfde, maar vroeger voelde ik me niet helemaal gelijk. Andere kinderen hebben dit allemaal niet gehad. Die kijken er anders tegenaan.

Martijn van Tuin

Bij hartenkinderen zie ik vaak een fundamentele opstandigheid die andere kinderen niet hebben. Soms zit dat puur in het verzet tegen de ouders die nogal eens de neiging hebben om overbeschermend te zijn, en de drive van het kind om daar onderuit te willen komen. Ze willen alles kunnen en niet anders zijn dan andere kinderen.

Wim Helbing

Over het algemeen klagen kinderen met een aangeboren hartafwijking weinig. Dat komt misschien omdat zij zich goed hebben aangepast aan hun afwijking en beperkingen. Zij hebben het goed in hun leven ingepast en hebben zichzelf manieren aangeleerd om ermee om te gaan. De beperking heeft een plek in hun leven gekregen.

Anja en Hans Korpershoek, ouders van Rosanne

Rosanne is snel groot geworden. Door alles wat ze heeft meegemaakt, merk je dat ze wat voorloopt op leeftijdsgenoten.

Peter Nieuwendijk

Ik voelde me niet vervelend anders. Ik was wat meer gedisciplineerd en wist wat ik wel en niet kon. Met gym kon ik niet altijd goed meekomen en met voetballen werd ik altijd als laatste gekozen. Maar op straat stond ik mijn mannetje, ik haalde net zo veel kattenkwaad uit als de rest.

Kirsten Dubbeldam

Ik voel mij niet anders. Het is wel lastig dat ik soms niet aan alles mee kan doen. Maar ik ben toch niet zo’n sporter, dus dat is niet zo heel erg.

Mirjam Dubbeldam, moeder van Kirsten

Kirsten is wel zichzelf, maar ieder kind is uniek. Fysiek is ze wel sneller moe. Ze is in sommige dingen wel wijzer. Noodgedwongen.

José en Gert Westerhof, ouders van Emmeline

Emmeline heeft veel meer haar eigen mening. Ze is wijzer en heeft een sterke persoonlijkheid gekregen. Ze denkt anders over het leven na, het is niet meer vanzelfsprekend dat je gezond bent. In het ziekenhuis heeft ze kinderen gezien die heel ziek waren. Ze is wat bewuster geworden en denkt meer over dingen na, ze is niet zo luchtig. Ze heeft soms ook haar sombere kanten.

Sandra en Freek Hogenboom, ouders van Sven

Je merkt soms toch dat Sven een ziekenhuiskind is. Hij gaat heel veel met volwassenen om en bemoedert zijn broertje. Hij heeft veel levenservaring, wat leven en dood betreft. Het is soms net een oud mannetje.

Casper Gyurik

Met gym en met sport ben ik anders. Niet op ieder vlak. Ik ben niet serieuzer dan andere kinderen. Soms vind ik ze wel kinderachtiger.

Michelle Geelen

Nee, ik ben net zoals alle kinderen. Ik wil ook niet anders behandeld worden. Ik maak wel heftige dingen mee, maar ik blijf positief en optimistisch. Ik maak me ook geen zorgen om de toekomst. Ik ben niet bang. Ik denk: 'Dat was toen en nu kan ik gewoon verder.'

Joëlle van Schaik

Soms wel, als andere mensen het hebben over mijn klepje. Dat heeft niemand, alleen ik. Ik ben daar niet trots op. Soms heb ik een wat teruggetrokken gevoel, word ik wat stiller. Verlegen niet, maar stiller.

Denise Peters

Ik schaamde mij omdat ik niet zo ben als de anderen. Ik heb iets waardoor ik sommige dingen niet kan en dat vond ik best erg. Ik wilde altijd doen wat de anderen ook deden, en dat lukte niet.