School en ambitie

Ook hartenkinderen hebben dromen en toekomstplannen, net als alle andere kinderen. Vaak zijn ze heel ambitieus. Probeer voor het hoogste te gaan, ook al denken scholen daar soms anders over. Als je volhoudt en je eigen tempo volgt, kunnen je dromen en plannen uiteindelijk worden gerealiseerd. Kom op voor jezelf en sta op goed onderwijs! En laat je bij je beroepskeuze goed informeren.

Martijn van Tuin

Scholen geven naar mijn mening nog te vaak een te laag advies. Ze denken al gauw dat iets te lastig is voor een kind, maar dat is onzin. In principe is er niks mis met de hersens. Het gaat misschien wat minder snel, maar ze hebben dezelfde talenten en mogelijkheden. Ik probeer de ouders sterker te maken en ze ervan te overtuigen dat hun kind dezelfde kansen moet krijgen. Soms zijn de ouders niet in staat om in gesprek te gaan met een school, dan doen wij het.

Gert en José Westerhof, ouders van Emmeline

Ze gaat naar een gewone school. De capaciteiten die ze heeft, moet ze benutten. Van de schoolarts mocht ze zich alleen niet te veel inspannen. Ik vond het erg om te horen dat ze het wel moeilijk zou kunnen krijgen in de toekomst. Maar we zien wel wat het wordt.

Barbara Mulder

Veel jongeren hebben over het algemeen iets meer moeite om hun school of opleiding te doorlopen. Dat komt omdat ze soms hele periodes missen vanwege operaties of opnames. Maar de uitkomsten van de verschillende onderzoeken zijn soms tegenstrijdig. Het wordt niet duidelijk of ze slechter presteren. Mijn indruk is dat ze ietsje onder het gemiddelde zitten.

Saqab Ashraf

De middelbare school (vmbo) heb ik niet afgemaakt. Eind 2005 begin 2006 kreeg ik afstotingsreacties, drie aanvallen achter elkaar. Daardoor heb ik veel gemist en ik bleef zitten. Ik heb mijn diploma niet, maar ik mocht de 4e klas afmaken op het mbo en daar zit ik nu. Ik wil wel wat met ICT gaan doen, ik ben goed met computers. Daar ga ik in september mee beginnen.

Kirsten Dubbeldam

Ik zou wel hartchirurg willen worden, maar ik ben niet zo slim vind ik zelf.

Marjolijne Gyurik, moeder van Casper

Hij is veel bijdehanter dan het gemiddelde Limburgse kind. School gaat goed. Hij is zelfstandig en regelt veel zelf. Hij is ambitieus, heel resultaatgericht, met school en met sport.

Jesper Brok

Ik kan soms goed leren. Ik vind het wel moeilijk. Vakken als geschiedenis vind ik moeilijk om te onthouden.

Wim Helbing

Aan de oppervlakte zijn het normale kinderen met gewone, alledaagse problemen. Soms zijn ze echter net iets minder intelligent dan leeftijdsgenootjes zonder hartafwijking, of er zijn gedragsproblemen of emotionele problemen, zoals angst.

Adrie Stuij, moeder van Cees

Wij vinden wel dat hij zo lang mogelijk moet blijven studeren. Als het kan een hbo-opleiding hierna. Dan heeft hij het later makkelijker. Hij is wel wat langzamer, maar hij is nog nooit blijven zitten. Cees werkt hard op stage en heeft aan het einde van de dag een behoorlijke hoeveelheid arbeid verricht.

Cees Stuy

Ik ben na de basisschool naar het vmbo en het mbo gegaan, en ik wil later een zelfstandig bedrijfje in de bomenwereld opzetten. Het leren gaat mij goed af en over één of twee jaar ben ik klaar.

Sebastiaan van Meggelen

Ik wil chirurg worden. Dat heeft een beetje met mijn hart te maken. Dan weet ik precies wat er met me aan de hand is. Als er dan iets moet gebeuren, dan weet ik precies wat.

Bernadette Huisman, moeder van Thomas

Thomas heeft zijn vmbo-examen maar gedeeltelijk gedaan en zit nu op een speciale school om uit te zoeken wat hij kan doen in de toekomst. Er is dus nog een heleboel werk aan de winkel.

Patricia Nieuwendijk

Pas bij de beroepskeuzes op school begon ik na te denken over later. Ik besloot dat ik een pakket moest kiezen waarmee ik veel kanten op kon. Ik besloot om de secretaresseopleiding te doen. Dat is een open baan met veel mogelijkheden en secretaresses zijn altijd nodig

Joëlle van Schaik

Ik heb nog geen plannen, wel dromen. Ik wil musicalster worden, zangeres, toneelspeelster of danseres, alles. Ik doe op school extra uren drama en ik zit vrijdag en zaterdag in Amsterdam op de dansacademie.

Advies

Kom dus voor jezelf op en sta op goed onderwijs. De school is namelijk verplicht om onderwijs aan zieke kinderen te geven en je te ondersteunen. Ook in het ziekenhuis kun je vaak lessen volgen. Laat je goed informeren. In alle academische ziekenhuizen is een educatief centrum waar je terechtkunt voor een advies op maat. Je hebt recht op een aangepast lesprogramma. Zorg dat je je rechten kent. Op de cyberpoli, bij de links, kun je een aantal websites over dit onderwerp vinden. En zorg ervoor dat niet alle energie aan je schoolwerk opgaat. Er moet nog ruimte overblijven voor sport en ontspanning.