Thrill and adventure seeking

Is het waar, dat jongeren met een aangeboren hartafwijking vaker extreme situaties of gevaar opzoeken? Diepzeeduiken, bungeejumpen of parachutespringen. Zoeken ze hun grenzen op, om alles uit het leven te halen wat erin zit of om het lot te tarten? Of zijn ze tijdens hun jeugd zo beschermd, dat ze pas risico’s kunnen nemen als jongvolwassenen. Wat het ook is, volgens de experts wordt er vooral veel over gepraat, maar worden de plannen uiteindelijk niet vaak uitgevoerd.

Patricia Nieuwendijk

Dat herken ik op een bepaalde manier wel. Ik heb een periode gehad. Zo heb ik tandemgesprongen in een paraglider en achterop een motor gezeten met 200 km per uur. En ik heb een keer met een fiets over een koorddansertouw gereden. Als iedereen het kon, moest ik het ook kunnen van mezelf. Ergens zoek ik het wel op. Ik had een beetje het gevoel dat ik alles eruit moest halen wat erinzat.

Kirsten Dubbeldam

Nou, echt gevaarlijke dingen mag ik niet doen, maar dat wil ik zelf ook niet. Wandklimmen vond mijn moeder eng, maar ik heb het wel gedaan en ik vond het leuk. Bungeejumpen is wel spannend, maar dat lijkt me niks.

Ingrid Frohn–Mulder

Ik zie ze niet veel. Een enkeling, zoals een meisje dat helemaal gothic is geworden. Dat is wel grappig. Ik ken haar al vanaf dat ze een baby is, een schattig klein meisje in roze kleertjes en dan komt ze ineens in het zwart en geverfd en ken je haar bijna niet meer terug. En een jongen die vreselijk veel blijkt te drinken. Dan lukt school ook niet meer. Dan vraag je je wel eens af wat er mis is gegaan en of dat met de hartafwijking te maken kan hebben. Maar de wilde jongeren die alles doen wat niet mag, die kom ik niet tegen voor zover ik weet.

Els Pieper

Ze zijn er wel, maar het is een minderheid. Je krijgt wel vragen over bungeejumpen of duiken. Soms mag het wel, soms ook niet. Je hebt ook een groepje dat hun afwijking echt ontkent. Die vragen niks, maar gaan gewoon hun gang.

Anja en Hans Korpershoek

Rosanne heeft wel eens gezegd dat ze wel wil bungeejumpen, maar daar hebben we onze twijfels over. Ze had het vorig jaar in Frankrijk bijna gedaan, maar toen durfde ze nog niet. Met haar afwijking lijkt het wel te kunnen, maar we zouden het toch altijd even vragen.

Sebastiaan van Meggelen

Ik heb wel eens een verhaal gehoord dat het dan fout kan gaan, dat heb ik er dus niet voor over.

Barbara Mulder

Dat herken ik wel. Ik krijg heel vaak vragen van patiënten of ze mogen parachutespringen, diepzeeduiken of bungeejumpen en of ze in de achtbaan mogen. Het lijkt een soort late puberteitsreactie. Veel kinderen met een chronische ziekte komen laat in de puberteit. Ze worden soms erg beschermd door hun ouders en als ze dan op hun 18e het huis uit gaan willen ze hun grenzen opzoeken. Het is echt opvallend dat ze allemaal willen duiken. Je ziet ook dat veel jongeren dan niet meer naar de poli komen.

Imelda van Meggelen

Wij duiken allebei en het zou leuk zijn als Sebastiaan het ook deed. De kindercardioloog heeft aangegeven dat het misschien zou kunnen. Maar ik wil hem niet blij maken, terwijl het misschien niet mag.

Folkert Meijboom

Het komt voor, maar ik heb geen getallen. Het is wel zo dat het risico-opzoekend gedrag in de puberteit op het niveau ligt van het RIAGG en niet op het niveau van de normpopulatie. Maar ze scoren ook hoog bij andere vormen van psychosociaal disfunctioneren zoals agressiviteit, of depressies. En de zeer extreme gevaarzoekers horen daar ook bij. Bij de jong volwassenen zie ik dat niet zoveel. Maar het is een kwestie van subjectieve beleving.