Niet zomaar zwanger worden

De meeste jonge meiden moeten er nú nog niet aan denken, maar kinderen krijgen is wel degelijk een onderwerp wat ze bezighoudt. Ook ouders (moeders) zijn ermee bezig.

Het blijkt dat veel vrouwen zich onnodig zorgen maken, terwijl anderen juist geen idee hebben dat er iets aan de hand zou kunnen zijn. Het is goed om dit onderwerp duidelijk en op tijd (rond je 15e) aan te kaarten. Dat is in het voordeel van jezelf en je eventuele kind(eren). Zorg dat je goed bent voorbereid en dat je goede begeleiding krijgt. Voor een klein aantal vrouwen met een AHA wordt een zwangerschap echt afgeraden. Een slechtnieuwsgesprek, dat je wel tijdig wil weten.

Els Pieper

Sommige vrouwen die risico lopen hebben daar geen idee van en aan de andere kant maken veel vrouwen zich onnodig veel zorgen. Bij de meeste aangeboren hartafwijkingen is een zwangerschap wel goed mogelijk, maar extra begeleiding is doorgaans gewenst.
Ze hebben vaak een heel grote drive om zwanger te worden, hoe moeilijker de zwangerschap, hoe groter de wens lijkt het wel. Met een ernstige hartafwijking kun je al geen carrière maken, dus dan wordt een kind extra belangrijk. Ik denk ook dat voor sommige vrouwen geldt: als ze een kind krijgen, is dat een bewijs dat het met hun ziekte wel meevalt.

Sommigen weten het al wel, die hebben het vroeger een keer gehoord van de kindercardioloog. Ze denken echter soms dat dat advies niet meer geldt, dat de vooruitgang in de medische wetenschap ertoe leidt dat zwangerschap toch wel mogelijk is voor hen.
Ik heb de indruk dat er wel een tendens is: hoe lichter de hartafwijking, hoe later ze zwanger worden en hoe ernstiger hoe jonger ze ermee beginnen. Maar de gemiddelde leeftijd zal niet veel afwijken, al is dat niet wetenschappelijk onderzocht.

Ingrid Frohn-Mulder

Dat kaart ik meestal wel aan. Bij heel ernstige afwijkingen, zoals het ontbreken van een hartkamer, vertel ik het al aan de ouders als het kind net geboren is. Dan is het een onderwerp in de bespreking van de hele hartafwijking. Verder is het iets dat ik bespreek in een van de laatste controles op de kindercardiologie, als ze 16 of 17 jaar zijn.

Deborah Nieuwkoop

Dan vraag ik me af of ik iets nog wel kan over een paar jaar, hardlopen of zo, of een gezin hebben. Maar ik denk nog niet echt over kinderen of zo.

Denise Peters

Ik had een tijdje terug een serieus vriendje en toen begon ik na te denken over kinderen krijgen. Mijn moeder wist daar wel wat over. Ik heb 50% kans dat ik een kind krijg dat iets ergers krijgt dan ik en 50% kans dat mijn kind hetzelfde krijgt als ik. Ik hoop echt, zelfs als het erger zou zijn, dat mijn kind wel een goede jeugd krijgt.

Anna Schermann

Ik denk wel na over kinderen krijgen en zwangerschappen. Hoe lang zal ik erover doen om daar weer van te herstellen? Dat kan soms jaren duren.

Nicole Hofman

Met zwanger zijn was ik nog helemaal niet bezig. Dat kwam later. Als je net vijftien bent en uit begint te gaan, is het best heftig.

Romy de Jong

De dokter had het laatst wel over kinderen krijgen. Hij zei dat ik op moest passen met ongewenst zwanger worden. Maar dat vindt mijn vader ook! Ik ben er nu nog niet mee bezig. De dokter zei ook dat het lastiger is, maar dat het in principe wel moet kunnen. Ik zou later wel graag kinderen willen, dus ik hoop dat het kan.

Patricia Nieuwendijk

Pas op mijn 23e kreeg ik van de cardioloog te horen dat ik beter geen kinderen kon krijgen, op een tamelijk brute en directe manier. Ik zou maar 50% kans hebben om het te overleven. Gelukkig heb ik nooit echt een kinderwens gehad. Anders zou het wel hard zijn aangekomen.

Ivonne Naberman

Ik ben twee keer zwanger geweest. Toen hoorde ik pas van de risico’s: een grotere kans op vroeggeboorte en op een aangeboren hartafwijking. Ik kreeg een heleboel over mij heen. Ik was jong en had daar niet zo bij stilgestaan. Dat vond ik wel heel moeilijk.

Voordat je überhaupt aan kinderen denkt, overleg met je cardioloog en de gynaecoloog. Wat zijn de mogelijkheden en de risico’s. Zorg ook dat je iemand hebt om mee te praten.

Sultan Yagmur

Ik kende iemand die een AHA had, zwanger raakte en dat niet overleefde. Zij was 19 jaar en had een gat in haar hart. In mijn achterhoofd wist ik het wel, maar omdat de cardiologen steeds zeiden dat het niet ernstig was, dacht ik dat het niet zo’n vaart zou lopen. Ik wilde gewoon een kind.

Misschien had ik me beter moeten informeren voordat ik zwanger werd maar aan de andere kant, als ik het onderzoek niet zelf had doorgezet, was ik hier niet eens terecht gekomen. Dan had ik het misschien niet overleefd tijdens de zwangerschap of bevalling.

Ella Reichwein, moeder van Sandra

Als Sandra zwanger zou raken moet ze in de gaten gehouden worden. Ook de baby. Ze moet dan goed begeleid worden. Dat hoorden we al voor de operatie. Ook dat moesten we even verwerken. Maar Sandra moet daar voorlopig nog niet aan denken.