Luisteren naar je hart

Mensen nemen niet vaak de tijd om te luisteren naar hun hart. Hartenkinderen wel, maar bij hen heeft het luisteren een heel andere betekenis. Bijvoorbeeld als hun hart hen dwingt te luisteren naar de fysieke beperkingen die het voelt. Of wanneer het op hol slaat, geheel buiten henzelf om. Op andere momenten herinnert een rustig tikkende hartklep hen weer aan het bijzondere van hun bestaan.

Orhan Humur

Ik hoor steeds een tikje, vooral heel duidelijk als het stil is. Mijn broer dacht dat ik een nieuw horloge had. Hij geloofde eerst niet dat het mijn hart was.

Joëlle van Schaik

Ik hoor getik van dat klepje. Ik hoor het alleen als ik erop let of eraan denk. En als het heel stil is. Of als anderen het erover hebben, dan ga ik er ook opletten en dan kan ik het horen. Anderen kunnen het ook horen als het heel stil is.

Theo van Schaik, vader van Joëlle

Het tikken is een vertrouwd geluid. Als je ’s avonds langs haar bed loopt of als je een spannende film zit te kijken en er een moment van stilte is, dan hoor je het even. Het geeft ook een bevestiging. Zolang je het klikje hoort, gaat het goed.

Lenja Bystrykh

Dan was het eerst heel rustig, en begon mijn hart heel hard te tikken. Ik werd daar heel nerveus van, maar nu is dat beter. Ik voelde een aanval van ritmestoornissen trouwens al vijf minuten van tevoren aankomen. Dan voelde ik dat er iets ging gebeuren, intuïtie noem ik dat.
Ik had vroeger heel harde slagen in mijn borst, en voelde mijn hart in mijn hoofd tikken. Dat heb ik nu niet meer. En ook dat vreemde gevoel dat er ‘iets‘ ging gebeuren ben ik kwijtgeraakt.

Orhan Humur

Beter leven met tik, dan leven met last. Je went er wel aan.

Sultan Yagmur

Ik leg wel eens mijn hand op mijn borst en voel hoe het klopt. Maar ik luister nu ook naar het hartje van mijn kind.

Anna Schermann

Ik weet nog dat ik thuis in bed lag en mijn hart ineens heel snel voelde slaan. Ik vond het eigenlijk wel grappig, ik snapte er helemaal niets van. Dat was volgens mij de eerste keer. Daarna sloeg het ongeveer elke twee maanden op hol. Dan hadden we het altijd over een kaboutertje dat op een drumstel in mijn hart ging slaan.

Casper Gyurik

Ik wil er soms niet naar luisteren, en doorgaan. Maar dan moet ik toch wat rustiger aan doen. Ik heb het soms met lopen of fietsen. Ik wil dan zelf wel door, maar dat gaat niet altijd.