Achter het litteken

Er ligt niet alleen een hart onder verborgen waaraan is gesleuteld, het is ook het bewijs dat je iets heel bijzonders hebt meegemaakt.

Je litteken is een icoon van de strijd die je hebt geleverd, een herinnering aan een ver verleden. Iets waar je trots op kunt zijn. Sommige meisjes en jongens (iets minder) vinden het vervelend, ze schamen zich omdat het litteken niet mooi is en hun uiterlijk aantast. Maar het hoort bij je, en na verloop van tijd wordt het een deel van jezelf waar je niet echt meer mee zit.

Anna Schermann

Ik heb er geen problemen meer mee. In het begin was het nog rood en keek iedereen er naar. Maar nu niet meer. Ik draag geen heel lage truitjes of zo, dan zien mensen wel eens wat, maar daar wen je wel aan. Op het kerstbal had ik een lage jurk aan je kon het dus wel zien. Maar ik leef er goed mee.

Michelle Geelen

Ik schaam me niet voor mijn litteken. Daar ben ik juist trots op. Ik heb er keihard voor moeten vechten.

Viola Hogenboom

Als ze er naar vragen, vind ik het toch best moeilijk om te vertellen. Het is zo raar dat je iets hebt dat anderen niet hebben en dan moet je het toch zeggen, terwijl het eigenlijk wel privé is. Het is van mijzelf.
Ik vind het soms best moeilijk, want ik ben toch een meisje. Meisjes willen mooi zijn en zo en als ik een ander meisje zie zonder litteken dan is dat toch wel raar. Ik zou liever geen litteken hebben, maar mijn moeder zei ooit: ‘Wil je liever een litteken of wil je liever zo ziek worden dat je dood kunt gaan?’ Ja, dan heb ik liever dat litteken. Dat is dan toch wel heftig.

Tjark Ebels

De kinderen mogen meedenken waar ze de snee en dus het litteken willen hebben. Tegenwoordig gebeuren sommige operaties met cosmetische incisie. Bijna alle kinderen willen het, ook de jongens. We dachten altijd dat alleen meisjes dat belangrijk vonden.

Peter Nieuwendijk

Ik vond het vreselijk stoer en was er gewoon trots op. Ik dacht vaak: ‘Een ander moet eerst maar eens meemaken wat ik heb meegemaakt.' Ik zag het als een soort oorlogswond. Ik heb het ook nooit bedekt.

Rosanne Korpershoek

Vroeger met gym en met omkleden deed ik wel eens een handstand en dan was mijn litteken net een olifantje. Met twee oogjes en een heel lange slurf! Ik ben er niet echt trots op, maar ik zit er ook niet mee.

Ella Reichwein, moeder van Sandra

Wat ik heel jammer vond was het litteken. We hadden alle drie het idee dat het litteken onder haar linkerarm verticaal zou zijn. Daar hebben we heel kort met de chirurg over gesproken, maar toen ze uit de operatie kwam, had ze een heel groot litteken van linksvoor net onder haar borst tot linksachter tot haar schouderblad. Daar schrok ik erg van. Ik was er niet op voorbereid.

Sandra Reichwein

Ik schrok ervan dat het op mijn rug zat. Ze hebben nooit verteld dat ze de operatie via de zijkant van mijn rug zouden doen. Daar ben ik wel van geschrokken. Pas twee weken later, nadat ik uit het ziekenhuis was, heb ik het voor het eerst gezien. Nu hoort het bij mij en ik vind het niet meer zo lelijk. Ik zit er niet meer mee.

Ivonne Naberman

Natuurlijk weet je niet hoe de toekomst verloopt, en zo’n litteken is wel een dilemma. Wat als ze het litteken niet mooi zouden vinden, of als mijn lichaam ging groeien? Wat als ik borsten ging krijgen, zouden die dan wel normaal gaan staan? Je wilt als pubermeisje wel goed voor de dag komen. Daar maakte ik me wel eens zorgen over.

Patricia Nieuwendijk

Dat vond ik niet leuk. Voor veel meisjes is dat toch een groter probleem dan voor de meeste jongens. Maar ik schaamde me er niet voor. Ik liep gewoon in badpak over het strand. Ik maakte me wel zorgen dat de jongens het niet mooi zouden vinden

Emmeline Westerhof

Vooral op de basisschool bleven ze maar vragen. Dat vond ik heel vervelend. Ik vertelde wel wat er was, maar kon het niet zo goed uitleggen. Iedereen vond het heel bijzonder, maar ze vroegen gelukkig niet verder. Nu vind ik het niet meer zo vervelend, ze vragen er ook niet meer naar.

Barbara Mulder

Vooral vrouwen hebben het moeilijk. Ze hebben meer last van onzekerheid over hun uiterlijk. Drie kwart heeft grote littekens op de borst en sommigen hebben skeletafwijkingen, zoals een kromme rug. Het blijkt ook dat vrouwen met een hartafwijking vaker in de steek worden gelaten door hun partner dan andersom.

Kirsten Dubbeldam

Het is best raar, want als je naar het zwembad gaat, word je constant aangekeken. Dat komt door het litteken. Ik vind dat litteken niet vervelend, want dat hoort bij mij.

Orhan Humur

Ik heb een litteken op mijn buik en op mijn rug. Ik vind het niet erg. Het is voor mijn eigen bestwil. Het wordt wel minder zichtbaar. Anderen vinden het soms zielig, maar ik zit er niet mee. Soms maak ik er ook gebruik van. Als ik geen zin heb bij gym of zo, dan zeg ik dat ik last heb en even rustig aan moet doen.

Saqab Ashraf

Ik kan er niet veel aan doen. Ik vind het niet lelijk. Ik zie het als een stuk van mijn verleden dat ik graag wil vergeten. Maar dat lukt niet altijd. Ik praat er wel over met vrienden, maar begin er niet zelf over.