Dating and mating

Op stap gaan, flirten …de eerste contacten zijn best spannend. Hoe zou mijn vriendje of vriendin me vinden, hoe zit het met mijn AHA, word ik wel geaccepteerd? Wanneer vertel ik het? Er bestaat geen draaiboek voor, maar als je je gezonde verstand of gewoon je intuïtie gebruikt, gaat het bijna altijd vanzelf.

Maar als de relatie wat serieuzer wordt, gaan sommige dingen niet meer helemaal vanzelf. Zo blijkt dat anticonceptie niet echt een onderwerp in de spreekkamer is, terwijl een advies van de (kinder-) cardioloog zeker op zijn plaats is. Anticonceptie is bij bepaalde AHA’s wel degelijk een halszaak. Vraag ernaar dus!

Ingrid Frohn-Mulder

Anticonceptie? Op de kinderleeftijd wordt daar heel weinig aan gedaan. Pas als ze overgaan naar de volwassenenzorg, komt het aan bod. Ik denk dat mijn collega’s daar niet anders in zijn. We brengen het niet actief ter sprake.

Els Pieper

Ja, ze moeten anticonceptie gebruiken, maar de pil kan soms ook problemen geven. Ik geef dan advies over vervangende, veilige anticonceptie. Het is belangrijk de begeleiding goed te regelen.

Barbara Mulder

Op het gebied van anticonceptie en zwanger worden ze door de kinderarts of kindercardioloog niet voorbereid. Ze zijn als twaalfjarige vaak ook nog niet geïnteresseerd in zaken als zwanger worden. Ze staan er niet echt open voor en hun ouders vaak ook niet. De meeste problemen worden niet aangekaart. Ik denk dat het ook een verschil is of je door een mannelijke of een vrouwelijke arts wordt behandeld.

Lenja Bystrykh

Vroeger vond ik het best lastig met meisjes. Ik was bang dat ze misschien niet van mij hielden omdat ik anders was. Of omdat ze bang waren dat mij iets zou overkomen.

Ivonne Naberman

Als ik een vriendje had hield ik het eerst een tijdje stil, en later vertelde ik het dan wel. Ik heb nooit een negatieve reactie gehad. Niemand is daardoor afgehaakt.
Ik was zestien toen ik een vriendje kreeg en onverhoopt zwanger werd. Er was wel anticonceptie, maar ik werd toch zwanger. Toen hoorde ik pas van de risico’s.

Peter Nieuwendijk

Ik wist dat ik geen knappe, breedgeschouderde jongen was en besloot dat ik andere kwaliteiten moest ontwikkelen. Ik was de jongen met wie de meisjes goed konden praten. Ik was galant en had flair, hield de deur voor ze open en zo. Dan moest ik daar maar mee scoren. Ik heb altijd veel vriendinnetjes gehad!

Patricia Nieuwendijk

Toen ik het hem vertelde dacht ik: ‘Die rent gillend weg’, maar gelukkig heb ik niets dan goede ervaringen gehad.
Als puber was ik vooral bang om zwanger te worden. Instinctief voelde ik waarschijnlijk aan dat het niet goed voor me was. Maar het is me nooit verteld. Het kwam nooit ter sprake.

Nicole Hofman

Toen ik vijftien was dacht ik meer aan of ik wel een vriendje kon krijgen omdat ik een pacemaker had, ik was bang dat ze dat raar zouden vinden. Gelukkig heb ik daar geen problemen mee gehad. Ooit heeft één vriendje moeilijk gedaan. Hij durfde me niet spontaan te knuffelen, te omhelzen of wild te doen. Hij deed heel voorzichtig, dat vond ik niet leuk en overdreven.

Anna Schermann

Als iemand problemen heeft met mijn hartafwijking, dan word ik daar niet eens verliefd op.

Romy de Jong

Ik heb een vriendje, maar ik vertel hem er ook niet zoveel over. Hij weet wel wat er aan de hand is. Ik vind het ook niet zo boeiend om erover te praten. Hij maakt zich denk ik geen zorgen over mij. Hij ziet hoe het met me gaat. Ik wil ook niet als patiënt behandeld worden.
De dokter had het er laatst wel over. Hij zei dat ik op moest passen met ongewenst zwanger worden. Maar dat vindt mijn vader ook!