Dagelijks leven: bepaalt astma je leven?

Astma kan heel bepalend zijn in je leven. Als je astma hebt, kun je niet altijd met alles meedoen. Sporten, buitenspelen, feestjes, logeren of gewoon naar school fietsen. En als je vaak wordt opgenomen kun je het contact met je vrienden en klasgenoten verliezen.

Maar ook ouders moeten in hun dagelijks leven vaak rekening houden met het astma van hun kind. Ze kunnen niet overal zo maar heen en moeten altijd rekening houden met de medicatie. En werken en voor het gezin zorgen bij een ziekenhuisopname gaat ook niet altijd even gemakkelijk. Soms kun je echt het gevoel hebben dat je astma je hele leven bepaalt.

Anneke Jellema (16)

Ik ben niet echt blij met mijn astma, maar ik heb er ook veel van geleerd en wat voor teruggekregen. Zoals de eerste terugkomdag in Snowworld, en schaatsen met Jochem Uytdehaage, dat was wel heel leuk. En Davos was ook wel leuk. Natuurlijk is het niet leuk om lang van huis te zijn, maar ik heb er wel veel van geleerd. Astma bepaalt absoluut niet mijn leven. Het hoort er wel bij. Ik bepaal zelf mijn leven met astma.

Ashley Brouwer (17)

Astma is heel vervelend maar je leert ermee leven. Alleen als ik er last van heb, dan denk ik eraan. Anders niet.

Ludmilla brouwer (42), moeder van Ashley (17)

Gedeeltelijk wel, want ze kan niet aan alles meedoen en daar moet ze dan rekening mee houden. Dat vindt ze soms wel eens moeilijk. Ze kan dan heel sacherijnig worden. Als er een activiteit op school was, skeeleren of naar kamp fietsen, kon ze vaak niet meedoen. Dan moest ze met de auto naar het kamp. Daar baalde ze erg van. En als ze naar de stad moest huilde ze in het begin als ze moest fietsen. Daar had ze geen adem voor.

Petra ploegman (42), moeder van Bjorn-Jens (5)

Nee. Ik probeer hem mee te laten doen zoals ieder kind, en pas wanneer hij ziek wordt, grieperig is of benauwd is, dan moet hij wat rust houden. Maar normaal gesproken doet hij met alles mee.

Barbara schreiner (34), moeder van Nina (3)

Ja, we zijn nooit meer onbezorgd. Dat zullen we ook niet meer zijn. Ik check haar iedere avond en als ze 's ochtends nog niet wakker is, maak ik me altijd zorgen of alles wel goed is. Ze heeft ook een periode bij ons op de kamer geslapen zodat we haar ademhaling in de gaten konden houden. Dat moest van het ziekenhuis. Het is gewoon niet fijn als je kind daarom bij je op de kamer moet liggen. Het onbezorgde is weg.