ooklievernietmeeroken

Thema: Ook liever niet meeroken

Niet alleen zelf roken, ook meeroken en roken tijdens de zwangerschap is heel slecht voor de gezondheid. Zeker met astma. Zelfs het verblijf in een ruimte waar gerookt is kan de klachten al verergeren. Zorg er daarom voor dat er in huis niet wordt gerookt. Stoppen met roken is natuurlijk het beste, maar als dat niet lukt, rook dan in ieder geval buiten.

Ghislaine van Der Zande, Kinderlongconsulent, Almere

Je kunt niet meer doen dan uitleggen waarom ze niet moeten roken. Als familieleden roken terwijl zij zelf nog onder de 12 zijn, steun je ze door te zeggen dat papa en mama moeten stoppen met roken of niet in huis mogen roken. Ze vinden het vaak verschrikkelijk als hun ouders roken.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Maarten Kuethe, Kinderarts, Breda

Het blijkt dat baby’s van rokende moeders bij de geboorte een kleiner longvolume hebben en een slechtere longfunctie. Dat kunnen we meten. Ook zou roken gedragsstoornissen kunnen veroorzaken. Het zou goed zijn om binnen de verloskunde het gesprek over roken en zwangerschap op gang te brengen. In de toekomst moet dat meer gaan gebeuren.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Bert Arets, Kinderlongarts, Umc Utrecht, Wilhelmina Kinderziekenhuis

Roken tijdens en na de zwangerschap is een ernstige en volledig vermijdbare vorm van kindermishandeling. Hoe vervelend ook voor de ontvanger van deze boodschap: (aanstaande) ouders moeten wel weten waar ze mee bezig zijn!

Klik hier om het hele interview te lezen.

Marga Damhuis, Astmaconsulent, Heerenveen

Ouders die niet willen stoppen met roken, of zelfs niet bereid zijn om buiten te roken! Dat kan ik gewoon niet begrijpen. Ook komt het voor dat ouders vertellen niet meer (binnen) te roken maar dat ik aan het gedrag van de kinderen merk dat dit waarschijnlijk niet klopt.

Marijke Tibosch, Orthopedagoog en Gezondheidszorgpsycholoog

Dat is een onderwerp waar ik meer mee bezig zou moeten zijn. Uit alle onderzoeken blijkt dat jongeren met astma net zo stevig roken als anderen. Wij besteden hier denk ik nog te weinig tijd aan. Waar we wel veel in aanraking mee komen zijn ouders die blijven roken, ook als blijkt dat hun kind astma heeft. Samen met de ouders kijk ik dan hoe we dat gedrag kunnen stoppen.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Ashley brouwer (17 jaar)

Als ik echt heel lang in de rook zit, moet ik wel hoesten en word ik wel een beetje benauwd. Maar eventjes is niet erg. Ja, dat gaat in principe wel goed. Er mag niet meer gerookt worden. Maar als dat ergens wel gebeurt, heb ik niet meteen last.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Barbara Schreiner, moeder van Nina

Vrienden roken buiten. Nina nemen we nooit mee in rokerige ruimtes. Iedereen weet dat ze longproblemen heeft dus niemand durft een sigaret op te steken in haar buurt. Dat is nooit besproken, maar dat is gewoon zo.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Catherine Lopulalan, moeder van Remco Heesters

Hij rookt meestal wel buiten. Binnen mag echt niet. Maar als ik het ruik in huis, zeg ik daar wat van. Dat geeft de nodige wrijving. Ik snap niet dat het astma geen drijfveer is om te stoppen. Hij ziet toch hoe Remco in ademnood is. Hij rookt al vanaf z’n vijftiende en is nu veertig. Hij kan niet meer zonder en dat is moeilijk bespreekbaar.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Anneke Jellema

Zo veel mogelijk. Maar het is niet altijd mogelijk. Op zich heb ik er niet zo veel last van, maar niet twee avonden achter elkaar. En hier in huis mag niet gerookt worden. Als ik benauwd ben en er zit iemand naast me te roken, dan zeggen mijn vrienden daar wat van. Na een avond in een rokerige ruimte moet ik er wel voor zorgen dat ik de volgende dag echt mijn medicijnen neem en goed bijslaap.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Kim van Rooij

Mijn ouders roken allebei. Niet echt in huis, meestal wel buiten, maar ze deden het wel. Je pikt er toch wat van mee. Als ik goed was, had ik er geen last van. Maar als je astma hebt en het benauwd hebt, ben je wel extra gevoelig voor die prikkels. Die kun je er dan niet bij hebben. Maar dan rookten ze ook niet.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Mitchell Achthoven

Ja, ik ben prikkelbaar voor rook, de meeste mensen overigens. Maar tegenwoordig mag je alleen nog roken bij rookpalen. In cafés en disco’s mag het niet meer. Dus ik heb er persoonlijk niet zo veel last van. Ik zoek het ook niet op.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Mohamed Mohamed

Als ik in de buurt kom van rook en stof moet ik niesen. Dan moet ik mijn adem inhouden en moet ik weg. Ik ben er een klein beetje allergisch voor. Er staat hier in huis een bordje met ‘verboden te roken’. Op school staat er soms buiten een juf te roken. Dan houd ik mijn adem in en loop door.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Jeroen en Morticia Roos, ouders van Damian

Er wordt hier in huis ook niet gerookt. Ook omdat ik er zelf last van heb. Over het algemeen roken de meeste mensen buiten, of ze zijn gestopt met roken. En als wij komen, gaan ze uit zichzelf naar buiten.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Renée van Bueren, moeder van Tessa

Op het schoolplein mag nog steeds gerookt worden. Dus ze moet iedere dag door een walm van rook naar binnen, want ze staan voor de deur te roken. Dat vind ik ook moeilijk. [..] Ik kan wel eens boos worden dat haar vriendinnen roken. Maar je schiet er niets mee op.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Remco van Leuven

Ik vind het vies. Mijn vader rookt wel buiten maar die neemt de lucht wel mee. Ik zou wel willen dat hij niet rookt. Dat zeg ik ook wel tegen hem.

Renzo Boersma

Dat voelt wel vreemd aan en het stinkt altijd zo. Ik vermijd het een beetje. Ik hoest wel wat meer, maar krijg er geen aanval van.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Thema's