De schaamte voorbij

Behalve dat je goed benauwd kunt zijn van astma, ben je ook nog eens veroordeeld tot het veelvuldig nemen van medicijnen. Niet iedereen vindt het prettig om in het openbaar te puffen of pillen te slikken. En veel kinderen en jongeren schamen zich om medicijnen op school te gebruiken.

Sommigen vinden het zelfs vervelend om te vertellen dat ze astma hebben. Maar er zijn ook kinderen die daar niets om geven. Het kan helpen om een spreekbeurt te houden op school, waarin je uitlegt wat astma is. En als je het zelf niet durft, kan misschien de astmaverpleegkundige in de klas uitleg geven.

Ashley Brouwer

Op de lagere school schaamde ik me er wel voor. Iedereen keek dan zo. Ik wilde niet anders zijn dan de andere kinderen. Ik ging dan naar de wc om het in te nemen. Op de middelbare school had ik daar minder last van.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Merel Blok

Nee, alleen een beetje op kamp. Andere meisjes hadden alleen een toilettas met een kam, tandenborstel en shampoo en ik had een hele volle toilettas met van die disken. Toen vroegen ze wel wat dat allemaal was, maar ik heb het gewoon verteld. Ik heb me nooit echt geschaamd. In het begin dacht ik wel van hoe moet ik hier nou mee omgaan, maar schamen niet echt.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Marga Damhuis, Kinderastmaconsulent, Heerenveen

Dat komt jammer genoeg zeker nog vaak voor. Vooral pubers willen geen buitenbeentje zijn, ze willen vaak niet opvallen, en ze willen zijn zoals de rest.

Het bespreekbaar maken. Ik ben al heel blij als ze hier vertellen dat ze het niet leuk vinden om medicijnen in de klas te gebruiken of dat vriendjes weten dat ze astma hebben. Ik vind het knap dat ze dat mij durven te vertellen. Ik vraag dan waarom ze het vervelend vinden en zo, we proberen samen een oplossing te zoeken. Soms kan het houden van bijvoorbeeld een spreekbeurt een goede oplossing zijn.

Marnix Kroezen

Puffen? Nee. Maar als het moet ga ik even naar de wc. Ik schaam me dood als ik het in de klas zou moeten doen. Ik heb wel eens een spreekbeurt gehouden in de klas. Ik had allerlei spulletjes meegenomen en alle kinderen zaten heel goed te luisteren. Ik heb laten zien hoe je de medicijnen gebruikt en liet de kinderen ademen door een rietje met hun neus dicht. Dan konden ze voelen hoe benauwdheid voelt. Verder heb ik het er nooit over.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Tessa van Bueren

In groep acht heb ik wel eens wat verteld omdat ik veel ziek was. Maar geen grote spreekbeurt, omdat ik gewoon hetzelfde wilde zijn als ieder ander.

Klik hier om het hele interview te lezen.