kleinduimpje

Thema: Kleinduimpje?

Misschien ben jij toevallig heel lang, maar de meeste kinderen met astma zijn dat niet. Veel kinderen met astma zijn klein en dat vinden ze vaak heel vervelend. Dat kan te maken hebben met je astma, maar het kan ook komen door langdurig gebruik van medicijnen. Corticosteroïden vertragen de groei en dat is iets waar veel ouders zich zorgen over maken. Het is daarom goed om de groeicurven in de gaten te houden. De lengtegroei van een kind wordt door veel factoren bepaald en beïnvloed. Zoals voeding, psychosociale omstandigheden en hormonen. Hier kun je lezen hoe het zit met je lengtegroei en hoe alle factoren op elkaar ingrijpen.

Ted Klok, Kinderarts In Opleiding, Doet Promotieonderzoek Naar Therapietrouw

De ouders die bij de kinderarts kwamen, wisten allemaal wat steroïden met de groei doen. Namelijk dat als je begint met de medicijnen kinderen soms wat minder hard groeien, maar dat ze uiteindelijk even lang worden als dat ze zonder medicijnen zouden zijn geworden.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Sara Hekma

Ik vind het wel vervelend dat ze me pesten omdat ik kleiner ben. Dan zeggen ze kleinduimpje tegen me. Meestal noemen ze me grietje. Ik probeer het te negeren en als ze doorgaan zeg ik het tegen de juf. En als die niets doet ga ik het nog een keer negeren.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Car Ruigrok, moeder van Sara

Zo rond haar zevende merkte ik dat ze heel klein was. Haar vriendinnen gingen groeien, maar Sara bleef achter. Toen ik haar groeicurve in de gaten ging houden bleek die naar beneden af te buigen. We werden doorgestuurd naar de kinderarts voor onderzoek, en een röntgenfoto liet zien dat haar botleeftijd een jaar achterliep. [..]

Als ik haar groeicurve niet had bijgehouden, waren we niet zo snel bij de kinderarts terechtgekomen. Je moet zelf de moeite nemen als je iets voor elkaar wilt krijgen.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Yvonne Kroezen, moeder van Kim

Kim bleef ook achter in de groei. We wilden haar zo min mogelijk medicatie geven omdat het de groei kan belemmeren. En in Nederland lukte het niet om de medicatie af te bouwen. Dat was ook een van de belangrijkste redenen dat Kim naar Davos ging.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Sandra van Vegchel, moeder van Tycho Staudt

Ik heb me wel eens zorgen gemaakt over al die Prednisonkuren, wat doet dat met een kind. Tygo is aan de kleine kant. De kinderarts begint zich daar ook een beetje ongerust over te maken.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Jeroen en Morticia Roos, ouders van Damian

We zijn blij met alles wat er ingaat. Ik maak me niet druk dat hij wat achter loopt, en ik kan hem ook niet dwingen om meer te eten. Op zijn lijn, groeit hij wel. Ze kunnen niet twee dingen tegelijk. Of ze zijn ziek, of ze groeien. Het is verder een heel vrolijke baby, zelfs als hij ziek is.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Barbara Schreiner, moeder van Nina

Er kwam steeds een bacterie in haar longen waardoor ze benauwd werd. Door die antibiotica konden we haar een beetje stabiliseren want haar groei ging ook achteruit.

Ze groeit [nu] goed, met grote sprongen. In de periodes dat ze ziek is stopt de groei, maar ze haalt het daarna weer in.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Thema's