Lekker sporten en bewegen

Sporten en bewegen is gezond. Het is niet alleen leuk, het is ook goed voor je, zeker als je astma hebt. Als je meer beweegt ben je minder ziek. Je longinhoud verbetert en je ademhalingsspieren worden onder andere sterker. En zo bouw je een goede conditie op. Met de juiste medicijnen kan sport je astma zelfs gunstig beïnvloeden. Welke sport je kiest is persoonlijk. Het beste is een combinatie van wat je leuk vindt en wat je aankunt qua adembelasting.

Juist omdat iedereen anders is, is het voor kinderen en hun ouders vaak een hele puzzel om uit te vinden welke sport het beste is of wat de beste plek is in het team. Zo zie je dat kinderen met astma vaak keeper zijn. Sporten tijdens een astma-aanval kun je beter niet doen en ook als je klachten hebt kun je beter even niet sporten. Welke sport je ook kiest: luister goed naar je lichaam. En zeker bij extreme sporten zoals diepzeeduiken is advies vragen aan de kinderarts een must. En als je op hoog niveau wilt presteren, is begeleiding door een kinderarts die zich hier op toe heeft gelegd, aan te raden.

Fitkids

Heb je al een tijdje niet meer gesport, voel je je onzeker of weet je niet waar je terechtkunt? Dan is Fitkids misschien iets voor jou. Bij Fitkids kun je op verschillende plaatsen in Nederland onder professionele begeleiding sporten en fitnessen. En niet in een medisch instituut, maar in een gewoon sportcentrum.

Ted Klok, Kinderarts In Opleiding, Zwolle

‘Jantje heeft astma, dus die zit vaker op de bank. Jantje gaat na schooltijd niet meer buitenspelen, want hij is te moe. Ja, want hij heeft astma.’ Wij geloven dat met medicijnen en wat hulp om de conditie op te bouwen, Jantje gewoon buiten moet kunnen spelen. Ouders en kinderen moeten die klachten niet accepteren. Klachten hebben betekent naar de dokter gaan en het er eerlijk over hebben wat je er het beste aan kunt doen. Je moet leren omgaan met het gebruik van je medicijnen, niet met je klachten.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Rijn Jöbsis, Kinderlongarts, Mumc+ In Maastricht

Ik vind het een uitdaging om kinderen met astma, die op een hoog niveau presteren, zo goed mogelijk te begeleiden. Zodat ze optimaal kunnen presteren en het minst last hebben van hun astma. Ik krijg steeds meer expertise, omdat de groep die ik begeleid steeds groter wordt. Je moet specifiek kijken naar het kind en naar de sport die het doet. Samen met het kind, de ouders en soms ook de coach proberen we een zo goed mogelijke conditie te krijgen. Maar je moet niet doorslaan, het moet wel uit het kind zelf komen. Je moet het niet doen omdat de ouders het zo leuk vinden dat hun kind topsport doet of omdat er een heel fanatieke coach achter zit.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Mitchell Achthoven

Ik heb altijd van sport gehouden, voetbal en teamsporten. Ik merkte wel dat ik niet altijd even goed meekwam met de rest. Maar in mijn jonge jaren wist ik nog niet goed de grenzen van mijn kunnen en mijn lichaam. Dat leer je echt beter, naarmate je ouder wordt. Je bent jong en kent de consequenties van bepaalde beslissingen nog niet. Dus als je moet kiezen tussen nu spelen of eerst tien minuten vernevelen en daarna pas spelen, dan is de keuze snel gemaakt.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Petra Ploegman, moeder van Bjorn-Jens

Hij zit nu in groep vier en het gaat vrij goed. Afzwemmen doen ze in groep vijf. Niet iedere les kan hij even goed meekomen. Als hij verkouden is of als hij benauwd is zie je dat terug in zijn zwemmen. Vooral de schoolslag kost dan veel kracht en energie. De juf lost dat op door Bjorn-Jens wel hele banen te laten zwemmen, maar door halverwege de baan van schoolslag naar de rugslag te wisselen.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Nancy Lei Ma Yeung, moeder van Gabriëlle en Mitchell

Ik heb een goede fitnessschool gevonden waar het vrij schoon is en waar ze kunnen sporten. Gabriëlle gaat met mij mee om haar conditie op peil te houden. Maar als het slecht gaat, lukt dat niet.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Mohamed

Ik zwem één keer per week en ik zit op voetballen. Met zwemmen heb ik geen last. Met voetballen wel, maar ik hoef geen puffje te nemen. Ik ben wel goed in voetballen. Zaterdag hebben we nog met 9-0 gewonnen. Ik heb al mijn A-diploma en ben bezig met mijn B-diploma.

Ik heb ook judo gedaan, maar dat vond ik niet zo leuk.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Cynthia van Leuven, moeder van Remco

Ja, we zeggen altijd dat hij het moet proberen; met de fiets naar school, of naar badminton. Hij heeft zich nu opgegeven voor de competitie van volgend jaar. We hebben wel aan het team gevraagd om één extra speler toe te voegen. Voor als hij uitvalt, dat dan niet het team in de problemen komt.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Remco van Leuven

Ik deed aan duiken, maar dat mag nu niet meer. Want dat is niet goed voor mijn astma en gevaarlijk. Want als ik bijvoorbeeld op acht meter diepte zit, en ik word benauwd, dan kan ik niet ineens naar boven. Toen ging ik badmintonnen. Maar daar ben ik ook heel vaak niet aanwezig omdat ik dan benauwd ben of heel moe. Ik vind badminton wel heel leuk.

Sandra van Vegchel, moeder van Tygo Staudt

Hij mag wel alles. We vinden dat hij alles eruit moet halen, dus hij zit op voetbal en zwemles. Hij zegt tegen zijn trainer dat hij ‘hoest heeft’ vandaag, dus dat hij niet zo hard kan rennen.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Aad Blok en Hanneke van Bergen, ouders van Merel

Merel is minder sportief dan haar broer. Ik weet niet of het aan het astma ligt of dat ze dat gewoon zo is. Ze heeft allerlei andere interesses. Maar ze is wel streng voor zichzelf met naar school fietsen, toch 25 minuten. Vorige winter ging ze vier van de vijf keer met de bus. Deze winter deed ze dat niet. Ze had zichzelf voorgenomen om meer te fietsen. Ze is vrij ambitieus en gevoelig voor wat haar omgeving vindt. Je hoort te sporten. Dat is tegenwoordig de norm onder de kinderen waarmee ze omgaat. Ze heeft op vijf verschillende sporten gezeten, ook een jaar op atletiek.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Tjitze en Anna Boersma, ouders van Renzo

Hij gaat nu onder begeleiding sporten bij een fysiotherapiepraktijk. In Davos hebben ze ons verteld dat dat goed voor hem is. De eerste keer zijn we er niet mee doorgegaan. Dat keepen met slecht weer, dat was voor zijn astma niet goed, en gewoon voetballen, daar had hij niet genoeg lucht voor.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Renzo Boersma

Ik was met sporten ook kortademig.

Ik zat op voetbal en ik was keeper. Veel rennen hoefde ik niet. Vorig jaar ben ik gestopt. Het lukte niet echt meer en ik had er niet zo veel zin meer in. Ik skateboard ook.

Ja, ik kon niet goed rennen en zo. Op school deed ik niet mee aan de crossloop. Davos heeft wel een belangrijke plaats. Ik kan daar mijn conditie verbeteren. Dat vind ik heel belangrijk. Zonder conditie kun je eigenlijk niks.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Sara Hekma

Ik wilde altijd op voetbal maar dat kon nooit. Nu gaat het zo goed dat ik na de vakantie op voetbal ga. Ik heb al proefgetraind en dat ging prima. Met schoolvoetbal deed ik ook mee en ik was meteen de één na beste van het team. Ik heb ook een doelpunt gemaakt. De eerste keer deed ik maar vijf minuten mee, maar daarna speelde ik de hele wedstrijd.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Tessa van Bueren

Ze weten dat ik astma heb. Mijn team weet dat heel goed, want ik ben wel eens benauwd. Zij weten ook wat ze moeten doen en aan wie ze dat moeten zeggen.

Ik ben keeper. Maar dat is toevallig, heeft niet met mijn astma te maken. Soms als ik het benauwd heb vraag ik een speler die op de bank zit om Ventolin te halen. Dan kan ik weer doorspelen. Als ik echt heel erg benauwd ben, speel ik niet, maar als ik alleen maar niet helemaal 100% ben ga ik wel.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Anneke Jellema

Ik doe aan hockey, atletiek en fitness. Ik probeer mijn conditie goed te houden want ik merk dat ik daar veel aan heb. Ik ben nu te moe voor atletiek, maar ik fitness wel veel en het hockeyseizoen is bijna afgelopen. Dat was drie keer per week. Ik ben voorstopper. Als ik benauwd ben, word ik op spits gezet of laatste man. Speciale benauwdheidsposities voor mij! Dat spreek ik ook af met de mensen die om mij heen staan. Dat gaat heel goed. En je doet weer eens wat anders. Met atletiek liep ik veel, middellange afstand, sprint, en ook wel wat technische onderdelen zoals discuswerpen en verspringen. Dat is om het niet saai te maken. Je lichaam ziet er ook beter uit als je sport.

Klik hier om het hele interview te lezen.