uitgaanwatishetjewaard

Thema: Uitgaan; wat is het je waard?

Uitgaan is leuk, maar als je astma hebt, kan het heel vermoeiend zijn. Houd er rekening mee dat je benauwd kunt worden en een terugval kunt krijgen. Ook als er niet gerookt wordt. Kijk dus goed wat het je waard is en luister naar je lichaam. Soms zul je een afspraak moeten afzeggen, omdat het ineens toch niet lekker gaat. Dat is niet leuk, ook voor je vrienden niet. Maar toch kun je het beste voor jezelf kiezen. Je hebt er alleen maar meer ellende van als je jezelf voorbij loopt. En dat geldt zeker voor discopuffers (die extra medicijnen nemen om geen last te hebben bij het uitgaan)!

Tjitze en Anna Boersma, ouders van Renzo

Hij is wat teruggetrokken. Dat is ook een beetje zijn karakter. Hij gaat mondjesmaat uit. Hij weet niet zo goed wat hij daar moet. Hij heeft er ook niet zo veel behoefte aan.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Kim van Rooij

Als ik uitging had ik er de volgende dag wel last van. Uitgaan was sowieso al vermoeiend, maar als ik er ook nog bij rookte, had ik dezelfde nacht al last van benauwdheid. Dan nam ik extra medicijnen, als niemand het zag. Van tevoren of op het toilet. Ook uit voorzorg. Als je al benauwd bent en je moet dan Ventolin innemen, weet je niet of het werkt.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Hein Brackel, Kinderarts Voor Longziekten, Eindhoven

Er zijn patiënten die bewust een risico lopen. Ze kennen mijn advies. Als ze naar de disco willen moeten ze dat zelf weten, maar ze moeten er wel rekening mee houden dat ze goed benauwd kunnen worden. Ik vind het niet zo erg dat ze een keertje tegen de lamp lopen. Het hoort er gewoon bij en je moet ze die ruimte geven, maar ik geef als dokter niet toe.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Renée van Bueren, moeder van Tessa

Op school was er elk jaar een gala-avond. Toen mocht er nog overal gerookt worden. Nienke zat in dezelfde klas en is drie keer geweest en Tessa niet. Dan moet ze dingen missen in het leven die een normaal kind wel kan. Daar heb ik af en toe wel moeite mee. Maar ze gaat er zelf heel goed mee om.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Tessa van Bueren

Ik kan ook niet uitgaan, ondanks het rookverbod, het is nog veel te benauwd. Dat werkt niet. Ik kan ook niet bij vrienden afspreken of logeren als zij ouders hebben die roken of dieren hebben. Ik ga niet naar klassenfeesten. Ik weet dat het dan niet goed gaat. In de eerste klas ben ik wel gegaan maar ik hield het niet vol, ik kreeg het gelijk benauwd. Ik vind het wel jammer als je de anderen naar een gala of zo ziet gaan. Maar ik heb me er wel bij neergelegd. Af en toe vind ik het wel heel vervelend.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Anneke Jellema

Ik ga niet veel uit, ik mag niet altijd van mijn ouders. Het mag soms wel, maar als het later wordt dan 2-3 uur, dan heb ik daar wel twee of drie dagen last van. Soms is dat het waard, maar niet altijd.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Gabriëlle Achthoven

Ik kan niet altijd naar feestjes en ik kan ook niet bij iedereen logeren. Ik vind het leuk om te dansen. Maar ik was zo vaak ziek, en dan moest ik steeds weer heel snel leren hoe de danspasjes waren, dat hield ik niet vol.

Kim van Rooij

Toen ik een jaar of 15 was, wilden mijn vriendinnen ieder weekend uit. Dat was voor mij met mijn benauwdheid bijna niet te doen. Carnaval was het ergste, vijf dagen achter elkaar. Maar ik wilde het en ik deed het. Niet als ik in het ziekenhuis lag, of als ik heel benauwd was. Maar als ik me redelijk voelde, dan ging ik wel.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Ashley Brouwer

Ik ga wel eens naar een disco, dat gaat in principe wel goed. Er mag niet meer gerookt worden. Maar als dat ergens wel gebeurt, heb ik niet meteen last.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Thema's