degroteschoonmaak

Thema: De grote schoonmaak

Bijna niemand ontkomt eraan: het saneren van het huis. Het is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Maar alleen het saneren van je huis is vaak niet voldoende, soms is het ook nodig om maatregelen op school te treffen. Juist de combinatie met andere maatregelen maakt het saneren effectief. Belangrijk is dat je zelf stappen onderneemt om het voor elkaar te brengen, overal waar het nodig is.

Christel Linssen, Longverpleegkundige, Eindhoven

Ik geef ze tips en help ze met het maken van een plan om het huis te saneren. De ouders moeten zelf de keuzes maken, ik geef alleen advies. Als het kind allergisch is voor huisstofmijt adviseer ik in ieder geval om de slaapkamer van het kind zo huisstofmijtvrij mogelijk te maken, zo veel mogelijk vocht in huis te vermijden en goed te ventileren. Door bijvoorbeeld de was niet in huis te drogen, de afzuigkap aan te zetten, de keuken, de badkamer en de slaapkamer goed te luchten en de ramen open te zetten tijdens en na het douchen en de deur dicht.

Daarover wordt heel verschillend gedacht. Je kunt heel streng zijn en je kunt meer praktisch zijn. Er is een grote discussie geweest of je astma kunt voorkomen door allergenen te vermijden, zoals huisstofmijt, katten of honden. Dat blijkt niet goed mogelijk te zijn. Het advies is dus niet om bij voorbaat al uitgebreid te saneren als astma in je familie voorkomt.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Bart Rottier, Kinderlongarts In het Beatrix Kinderziekenhuis van het Umc Groningen

Waar men het wel over eens is, is dat als er al klachten zijn, blootstelling aan de allergenen zorgt voor het voortduren van die klachten en de ontsteking. Dus dan is het wel belangrijk om zo volledig mogelijk te saneren. Probleem is dat het vaak praktisch niet uitvoerbaar is. Kattenallergenen en huisstofmijt komen veel voor in openbare gebouwen en pollen waaien in het hooikoortsseizoen gewoon aan. Dus volledig vermijden is gewoon niet mogelijk. En dan is het de vraag of je wel zo heel streng moet zijn.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Achmed Mohamed en Hanaa Hasneen, de ouders van Mohamed

Hij heeft een aparte hoes tegen huisstofmijt en we hebben geen dieren. Mohamed vindt het niet erg. Hij is ook niet anders gewend.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Ludmilla Brouwer, moeder van Ashley

Ik heb een gesprek gehad met de leerkracht en de medicijnen laten zien, en hoe ze ingenomen moeten worden. Ze hebben wel het hele klaslokaal gesaneerd en zelfs een kunstkerstboom genomen in de klas.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Sara Hekma

Op mijn kamer heb ik dunne gordijnen en ik heb hoezen om mijn bed. In oktober krijg ik immuuntherapie. Dan krijg ik vier jaar lang prikken. Dat vind ik helemaal niet leuk. Maar het ik wel fijn als het daarna beter gaat.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Ghislaine van Der Zande, Kinderlongconsulent Flevoziekenhuis

Wij doen ook saneringshuisbezoeken. Dan kom je ergens binnen en dan denk je: oh mijn god! Om dat dan netjes op papier te zetten! Dat vind ik heel moeilijk. Bijvoorbeeld bergen met kleren in kamers bij kinderen met huisstofmijtallergie. Dat heeft gewoon te maken met opruimen. Dat vind ik wel moeilijk om tegen ouders te zeggen. Tegen ouders die hun best doen, is het veel makkelijker te zeggen dat ze bijvoorbeeld wat meer moeten stoken of beter moeten ventileren, dan tegen ouders die niet hun best doen dat ze de zooi eens moeten opruimen. Ouders voelen zich dan in hun autoriteit aangetast.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Ludmilla Brouwer, moeder van Ashley

Er is iemand geweest om te kijken wat er moest gebeuren. We hebben speciale hoezen in bed, geen gordijnen, geen vloerbedekking en in het hele huis gladde vloeren. We hebben zelf geen last van astma, maar ik heb wel last van hooikoorts.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Yvonne Kroezen, moeder van Kim en Marnix

We moesten saneren. Hoezen om de matrassen, kamers opruimen en speelgoed in plastic afdekboxen. Bij Kim was dat niet zo nodig, maar we hebben het hele huis maar meteen aangepakt.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Ouders van Merel

Voor de huisstofmijtallergie hebben we speciale hoezen om de matrassen, dekbedden en kussens. Alleen Merel hoeft dat niet.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Merel Blok

Dat is wel grappig. Ikzelf heb geen allergie. De rest van mijn familie heeft huisstofmijtallergie, ze slapen ook met speciale hoezen.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Thema's