niezenenjeuk

Thema: Niezen en jeuk

Over allergieën bestaat nog veel onduidelijkheid. We weten ook niet hoe we ze kunnen voorkomen. Je kunt last hebben van allergisch of van niet-allergisch astma. Wat het verschil is kun je hier lezen. Er is heel wat onderzoek nodig om erachter te komen waar je precies allergisch voor bent. En heel vervelend is dat zelfs dat onderzoek soms niets oplevert. Vast staat wel dat als je allergisch bent voor iets, je er heel veel last van kunt hebben. Maar met de juiste medicijnen is er wel wat aan te doen. In heel ernstige gevallen kan immuuntherapie uitkomst bieden. Maar dat is een lange, intensieve weg.

Johanna rijntjes, kinderarts-allergoloog

Eigenlijk weten we niet hoe we de ontwikkeling van allergieën moeten voorkomen. Er zijn allerlei interessante onderzoeken zoals het PIAMA onderzoek. Daarvoor is aan zwangere vrouwen die zelf allergisch zijn gevraagd om al voor de geboorte de slaapkamer van het kind te saneren (inclusief een matrashoes), waardoor de baby vanaf de geboorte aan een zo laag mogelijke concentratie huisstofmijt zou worden blootgesteld. Wat bleek: het hielp niet! De kans op het ontstaan van astma leek zelfs groter. We moeten nog veel onderzoek doen!

Bij allergisch astma spelen specifieke prikkels een rol, zoals de huisstofmijt, pollen of huisdieren. Bij niet-allergisch astma (ook wel bronchiale hyperreactiviteit genoemd) spelen aspecifieke factoren een rol zoals: sigarettenrook, inspanning, de overgang van warmte naar kou, weersveranderingen of het hebben van een luchtweginfectie. Iemand kan overigens ook beide vormen van astma hebben; je kunt namelijk naast allergisch astma ook niet-allergische astmatische reacties erbij krijgen, en omgekeerd. Iemand met een niet-allergisch astma kan in tweede instantie nog een allergie erbij ontwikkelen.

Je kunt ook allergisch astma krijgen op basis van voedselallergenen, dus door wat je eet. Maar mogelijk wordt de reactie toch veroorzaakt door inhalatie van stoffen in de voeding. De stoffen die via de mond binnenkomen, veroorzaken dan via de ademhaling de astmatische reactie.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Jeroen en Morticia Roos, ouders van Damian

We hebben hem laten testen op koemelkallergie en dat heeft hij niet. Hij heeft wel iets, maar nog niet aanwijsbaar. De waarden zijn heel hoog. Hij heeft geen eczeem.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Car Ruigrok, moeder van Sara

Vanwege haar eigen geschiedenis en omdat eczeem en allergie in de familie voorkomen (ik ben zelf ook allergisch voor boompollen en huisstofmijt), werd er ook bloedonderzoek en een longfunctieonderzoek gedaan. Haar longvolume was in orde maar het bloedonderzoek liet een chronische ontsteking zien. Ze bleek onmeetbaar allergisch te zijn voor boompollen, graspollen en huisstofmijt.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Esther Berkelaar, moeder van Pearl

Na het eten van chocola of een nootje werd ze heel ziek, overgeven, onder de galbulten, een dikke tong en benauwd. Je schrikt je rot de eerste keer. Je weet dat ze iets binnen heeft gekregen, maar wat? We hebben toen een allergietest gedaan. Ze heeft nu een EpiPen, dus het is wel een allergie die we serieus moeten nemen. Het zijn zulke heftige reacties.

Maar ik raak niet zo snel in paniek, we hebben al zoveel met haar meegemaakt. Als ik het niet vertrouw, bel ik wel. Als ze noten ruikt, wordt ze al beroerd. In dit huis zijn geen noten.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Sandra van Vegchel, moeder van Tygo Staudt

Als het met zijn eczeem goed gaat, is hij meer benauwd, en als het eczeem erger wordt, gaat het astma beter. Daar krijgt hij zalf voor. Hij heeft geen allergie, er is een bloedtest gedaan. Maar waar komt dat eczeem dan vandaan? Ik denk dat ze gewoon niet genoeg uit het bloed gehaald hebben. Er moet meer zijn. Als de bomen in bloei staan, zijn z'n ogen rood en dik. Leg me dan uit hoe dat kan.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Thema's