Waar heb je last van bij JIA?

De klachten die ontstaan door een chronische ontsteking in het gewricht duren vaak lang. Je kunt last hebben van een of meer gewrichten. De klachten hebben de volgende kenmerken:

  • zwelling
  • pijn
  • bewegingsbeperking
  • warm aanvoelend gewricht
  • soms roodheid ter plekke van het gewricht

Omdat bewegen pijn doet, wordt een gewricht vaak in eenzelfde (antalgische) stand gehouden. Deze stand is voor elk gewricht anders. De knie is bijvoorbeeld licht gebogen, de heup iets naar buiten gedraaid, terwijl de pols vaak recht wordt gehouden (neutrale positie). Als je arm, been of vinger lang in eenzelfde stand blijft staan en niet wordt gebruikt, passen de spieren en pezen zich hierop aan. Ze worden steeds dunner en korter, dit heet spieratrofie. Als je spieratrofie hebt verander je steeds moeilijker van stand, waardoor je gewrichten kunnen vergroeien, dit heet contractuur.

Als een ontsteking niet verdwijnt wordt het synoviaal weefsel met de ontstekingscellen erin erg dik en kan er schade aan je gewricht ontstaan. Synoviaal weefsel dat erg dik wordt, noemen we synoviale pannus. Als de pannus in het kraakbeen of bot ingroeit, kun je blijvende schade aan het gewricht krijgen.

Kraakbeen in de gewrichtsspleet dat dunner wordt of verdwijnt noemen we chondropathie. Bij een ontsteking stroomt er meer bloed door het weefsel waardoor het aangrenzende bot sneller groeit. Maar het stopt wel eerder met groeien. Het bot is dus eerst langer, maar omdat de groei eerder stopt wordt het uiteindelijk toch korter dan een niet aangedaan bot. Zo kan er kan een lengteverschil tussen links en rechts ontstaan dat tijdelijk of blijvend is.