Churg-Strauss vasculitis

Bij Churg-Strauss vasculitis zijn de kleine vaten ontstoken door een auto-immuunreactie. Het gaat om de vaten in de bovenste en onderste luchtwegen, huid, maag-darmkanaal, zenuwstelsel en hart.

De ziekte begint meestal met algemene klachten zoals astma of aanhoudende verkoudheid. Daardoor wordt de diagnose vaak laat gesteld. Meestal wordt pas aan Churg-Strauss vasculitis gedacht als na een tijdje meerdere organen zijn aangedaan of als de klachten erger en typischer worden. Om de diagnose te stellen kan onder andere een biopt worden genomen van aangetast weefsel. In het bloed van een groot aantal patiënten vind je ook ANCA. ANCA’s zijn antistoffen die de enzymen in je witte bloedcellen aanvallen.
De behandeling bestaat uit corticosteroïden (zoals prednison) eventueel in combinatie met zwaardere afweeronderdrukkende medicijnen zoals biologicals, cellcept, cyclofosfamide of methotrexaat, onder begeleiding van een kinderarts-immunoloog. Langdurige behandeling en controle is noodzakelijk, ook als je minder klachten hebt en de ziekte tot rust komt (remissie). De ziekte kan na een klachtenvrije periode weer opvlammen, omdat deze in aanleg altijd aanwezig is.