Waar in het gewricht zit de ontsteking precies?

Je skelet bestaat uit botten. Sommige botten kunnen afzonderlijk van elkaar bewegen omdat ze verbonden zijn door een gewricht, zoals je armen, je benen of je vingers. Een gewricht bestaat uit twee los van elkaar liggende botuiteinden.

Deze botuiteinden worden bij elkaar gehouden door het gewrichtskapsel en de gewrichtsbanden. De binnenzijde van het gewrichtskapsel is bekleed met synoviaal weefsel. Een dun laagje slijmvlies dat synoviaal vocht ofwel gewrichtsmeer aanmaakt. Op de uiteinden van de botten zit kraakbeen. Dat is glad en elastisch. Het kraakbeen en het synoviale vocht zorgen ervoor dat het gewricht soepel kan bewegen. Het kraakbeen werkt ook als schokdemper.

Bij een ontsteking in een gewricht zwelt het synoviaal weefsel op doordat de ontstekingscellen (witte bloedcellen) zich ophopen. Daardoor krijg je nog meer synoviaal vocht waardoor de ontsteking nog verder toeneemt. Het gewricht wordt dikker, stijver en pijnlijker waardoor je minder goed kunt bewegen. Vooral na rust wordt de stijfheid erger, dit noemen we ook wel ochtendstijfheid.