Ziekte van Takayasu

Bij de zeldzame ziekte van Takayasu is de wand van de grote lichaamsslagader (aorta) ontstoken, of de grote vertakkingen van de aorta. De ontsteking duurt vaak lang waardoor je een vernauwing (stenose) of verwijding (aneurysma) van je bloedvaten kunt krijgen en het bloed niet goed kan doorstromen.

De klachten zijn in het begin vaak algemeen (zoals koorts, gewichtsverlies, gebrek aan eetlust, pijnlijke gewrichten, lusteloosheid en vermoeidheid), maar worden in een later stadium van de ziekte specifieker. Welke klachten je hebt, hangt af van de vaten die ontstoken zijn. Zo krijg je nierschade met nierfunctiestoornissen (de nieren filteren niet goed meer) en verhoogde bloeddruk als de kleine vaten in je nieren zijn aangedaan. Verder kun je last hebben van hoofdpijn, hartkloppingen, benauwdheid en gewrichts- en spierklachten.
De behandeling bestaat meestal uit hoge doses corticosteroïden (prednison), al dan niet in combinatie met zwaardere afweeronderdrukkende medicijnen zoals methotrexaat en cyclofosfamide, en bloedverdunners ter voorkoming van trombose. Dit alles onder begeleiding van een kinderarts-immunoloog.