Praktische zaken

Gezond leven is extra belangrijk als je een chronische ziekte hebt en medicijnen gebruikt. Omdat de ziekte een behoorlijke aanslag op je lichaam pleegt, moet je een goede conditie hebben. Je lijf werkt op volle toeren en de medicijnen kunnen ook bijwerkingen hebben.

Leefregels:

Als je ongezond leeft kost dit nog meer energie, en dat is niet goed voor je herstel. Laat naar bed, ongezond eten en alcohol of drugs gebruiken kun je beter niet doen. Gezond leven betekent: gevarieerde verantwoorde voeding, genoeg water drinken, voldoende beweging (sporten binnen je eigen kunnen en mogelijkheden), op tijd naar bed en geen alcohol en drugs.

Verhoogde vatbaarheid voor infecties:

Door het slikken van medicijnen die je afweersysteem beïnvloeden (corticosteroïden, DMARD’s, biologicals) vermindert je afweer en ben je vatbaarder voor infecties. Trek dus op tijd aan de bel als je je niet lekker voelt of als je koorts hebt. Je kunt met je behandelend arts afspreken wanneer je moet bellen en met wie. Zo kun je op tijd antibiotica krijgen en kan een bacteriële infectie bestreden worden. Ook is het belangrijk om te bespreken of je wel of geen vaccinaties moet krijgen. Vaccinaties met levende, verzwakte micro-organismen mogen alleen gegeven worden na overleg met je behandelend arts. Enkele voorbeelden van levende, verzwakte vaccins zijn; de BMR-prik (bof, mazelen, rode hond), BCG-vaccins en het gelekoortsvaccin.