Microscopische polyangiitis (MPA)

Bij deze ziekte zijn de (hele) kleine vaten van je longen en nieren ontstoken. Soms ook grotere vaten of andere organen zoals je ogen, huid en zenuwstelsel.

De klachten zijn in het begin vaak algemeen (zoals koorts, gewichtsverlies, gebrek aan eetlust, pijnlijke gewrichten, lusteloosheid en vermoeidheid), maar worden in een later stadium van de ziekte specifieker. Welke klachten je hebt, hangt af van de vaten die ontstoken zijn. Zo krijg je nierschade met nierfunctiestoornissen (de nieren filteren niet goed meer) en verhoogde bloeddruk als de kleine vaten in je nieren zijn aangedaan en benauwdheid als het zit in je longen. Verder kunnen er problemen ontstaan aan je zenuwen (bijvoorbeeld aan je onderste ledematen), ogen (conjunctivitis, scleritis) en huid (ontstekingen, kleine bloeduitstortingen).
Bij het stellen van de diagnose wordt ook bloedonderzoek gedaan en vaak een nierbiopt afgenomen. De meeste patiënten hebben p-ANCA in het bloed. ANCA’s zijn antistoffen die de enzymen in je witte bloedcellen aanvallen.
De behandeling bestaat uit hoge doses corticosteroïden (zoals prednison) en
zwaardere afweeronderdrukkende medicijnen zoals cyclofosfamide of methotrexaat, onder begeleiding van een kinderarts-immunoloog.