Toekomst

Als je jong bent word je begeleid door een kinderreumatoloog en je ouders of verzorgers. Zij nemen de meeste beslissingen. Als je ouder wordt krijgt je steeds meer kennis en verantwoordelijkheid en je leert je lichaam beter kennen

Zwangerschap

Als je kinderen wilt is het verstandig om dit te bespreken met je behandelend arts. De ziekte zelf heeft geen effect op de ontwikkeling van het kind, maar bepaalde medicijnen kunnen de vruchtbaarheid verminderen of de aanleg en ontwikkeling van de foetus beïnvloeden. Het kan nodig zijn om je medicatie tijdelijk te stoppen of te veranderen (bijvoorbeeld bij MTX-gebruik) of om je zwangerschap uit te stellen. Een zwangerschap heeft invloed op de artritis, vaak nemen de klachten wat af. Regelmatige controle door je behandelend arts en gynaecoloog is belangrijk.

Transitie

Als je jong bent word je begeleid door een kinderreumatoloog en je ouders of verzorgers. Zij nemen de meeste beslissingen. Als je ouder wordt krijgt je steeds meer kennis en verantwoordelijkheid en je leert je lichaam beter kennen. Na je achttiende jaar neemt de reumatoloog de medische behandeling over en ben je helemaal zelf verantwoordelijk. De overgang naar de volwassenenzorg is best wel een stap. Een transitiecoördinator zorgt ervoor dat de overgang zo geleidelijk mogelijk verloopt en leert je de verantwoordelijkheid zelf te dragen. Er wordt al vroeg begonnen met de transitie, vaak rond de tijd dat je naar de middelbare school gaat.