Lekker ontbijt op bed en ijsjes

Alex (11) heeft schilklierkanker gehad. Het gaat nu weer goed met hem.

In welke groep zit je?

Ik zit in groep zes en ik ben goed in tafels, rekenen en gym.

Doe je ook aan sport?

Ik wil op voetbal, maar pappa werkt zeven dagen in de week en we hebben vier kinderen. Mama vindt het moeilijk als ze moet rijden.

Weet je wat je gehad hebt?

Kanker. Er zat een celletje dat verkeerd is uitgegroeid. Dat noemde ik mijn vlindertje. Zo ziet de schildklier eruit een beetje.

Hoe vond je het in het ziekenhuis?

Ik vond het ziekenhuis wel leuk, behalve als ik op een kamer alleen lag. Het was net een hotel. Thuis was wel het leukste, maar als ik ontbijt op bed kreeg en ijsjes vond ik het dat het leukste.

Moest je lang naar het ziekenhuis?

Nee, steeds maar een korte tijd.

Weet je waarvoor je medicijnen moet slikken?

Zodat ik niet moe word en om goed na te kunnen denken. En ook zodat ik niet vervelend word en doordram. Ik neem er drie en een kwart, elke ochtend, voor het eten, zonder te kauwen. Die pillen kan ik zelf pakken.

Denk je er zelf altijd aan?

Soms vergeet ik het wel eens. Papa zet ’s ochtends bij het tafeldekken de pillen op mijn bord en als ik ze genomen heb zet ik ze zelf terug in de kast, dan weten we zeker dat ik ze genomen heb.

Moet je af en toe nog terug naar het ziekenhuis?

Ja, we moeten bijna weer. Dan gaan ze bloed prikken. Aan het einde van het bloedprikken mag ik een cadeautje. Een tijdje geleden hadden we knuffels van Donald Duck meegenomen als cadeautje voor andere kinderen. Toen mocht ik ook een knuffel uitkiezen.

Vind je het vervelend om naar het ziekenhuis te gaan?

Nee, alleen de weg ernaartoe duurt verschrikkelijk lang.

Denk je nog wel eens na over wat je gehad hebt?

Nee, eigenlijk niet. Mijn oma heeft ook kanker gehad. Ik zei dat ze naar mijn dokter moest, maar dat wilde ze niet. Ze was ook al heel oud en ziek. Maar ik heb het wel gered. Dat vertel ik ook aan andere kinderen om de moed erin te houden.

Vraagt iemand wel eens hoe het met je gaat?

Ja, mijn juf en een vriendje.

Wat vertel je dan?

Dat het wel goed gaat.

Doe je wel eens leuke dingen?

Ik ga elk jaar naar het racecircuit. Vorig jaar ben ik naar de Formule 3 geweest. Toen hoorde ik op een luidspreker dat wie het eerste bij de raceauto was mee mocht rijden. Toen ben ik heel hard gaan rennen en was ik er als eerste. Iedereen wilde erin maar ik mocht mee. Van Indy Dontje, die Formule 3 rijdt in Duitsland, heb ik vorig jaar een band gekregen. Daar ben ik ook geweest. Dat was erg leuk, maar het buffet was niet lekker en de bedden waren ook niet lekker, maar het was wel een mooie racedag. Ik ben ook naar Assen geweest, naar de racemotoren bij Racing Against Cancer.