Soms moet ik schreeuwen

Mohamed (7) heeft astma. Hij kan goed voetballen.

Hoe lang heb je al astma?

Vanaf dat ik geboren werd.

Wat voor klachten heb je?

Ik kan maar even rennen. Dan moet ik weer stoppen om uit te rusten en daarna kan ik weer verder. Ik heb er geen problemen mee, want mijn vrienden begrijpen het wel. Ik kan het tegen ze zeggen en dan stoppen ze ook gewoon.

Vind je het vervelend om anderen te vertellen dat je astma hebt?

Nee, wel een beetje moeilijk. Soms moet ik schreeuwen dat ik astma heb als ze willen doorgaan met rennen. Maar ik ga het toch wel vertellen.

Ben je wel eens benauwd?

Eigenlijk niet.

Heb je s'nachts last?

Nee, ik slaap goed.

Wat gebeurt er als je ziek bent?

Dan krijg ik vaak keelpijn. Ik was ook een keer ziek en toen moest ik de hele tijd slapen, maar dat kon ik niet. Ik was wel heel slaperig.

Weet je welke medicijnen je gebruikt?

Ventolin en Seretide en tabletten Singulair.

Is het moeilijk om altijd je medicijnen te nemen?

Nee, maar af en toe vergeet ik het wel. Nu gaat het goed met me. Ik slik iedere dag medicijnen.

Wanneer neem je je medicijnen?

s'Ochtends voor het naar school gaan en s'avonds voor het slapen gaan. Mijn moeder helpt me, maar ik kan het ook zelf doen.

Ben je ook allergisch?

Als ik in de buurt kom van rook en stof moet ik niesen. Dan moet ik mijn adem inhouden en moet ik weg. Ik ben er een klein beetje allergisch voor. Er staat hier in huis een bordje met 'verboden te roken'. Op school staat er soms buiten een juf te roken. Dan houd ik mijn adem in en loop door.

Vind je het vervelend dat je astma hebt?

Ja, ik vind het echt vervelend. Vooral dat ik niet kan rennen. Het liefst had ik geen astma. Maar ik kan er niets aan doen. Met zes maanden had ik al klachten.

Doe je aan sport?

Ik zwem één keer per week en ik zit op voetballen. Met zwemmen heb ik geen last. Met voetballen wel, maar ik hoef geen puffje te nemen. Ik ben wel goed in voetballen. Zaterdag hebben we nog met 9-0 gewonnen. Ik heb al mijn A-diploma en ben bezig met mijn B-diploma.
Ik heb ook judo gedaan, maar dat vond ik niet zo leuk.

Wat wil je later worden?

Dokter. Ik kan heel goed leren.