Mijn klep tikt als een horloge

Orhan (15) heeft een aortastenose en aortainsufficiëntie en sinds een paar maanden een kunstklep.

Wat heb je aan je hart?

Ik heb een afwijking aan de aorta en aan de hartklep, maar die is als het goed is vervangen bij de laatste operatie. De klep pompte wel het bloed omhoog, maar een deel kwam weer terug.

Dat probleem heb ik al vanaf mijn geboorte. Mijn moeder merkte dat ik moeite had met ademhalen en in het ziekenhuis in Rotterdam zagen ze dat ik een hartprobleem had. Ik ben als baby twee keer geopereerd. Op mijn elfde kreeg ik een katheterisatie via mijn lies. Ze hebben toen een ballonnetje ingebracht om mijn klep op te rekken. En ik ben pas geleden weer geopereerd.

Wanneer kreeg je last van je hart?

Ik kreeg pas laat klachten. Op school tijdens de gym voelde ik vaak steken of druk, maar in de derde klas kreeg ik er pas echt last van. Steken, last met ademhalen en benauwdheid. Die steken zaten aan de linkerkant en op mijn rug. Toen ben ik weer naar de dokter gegaan en eind november 2007 ben ik geopereerd. De klep is helemaal vervangen door een kunstklep en ook is er iets aan de vernauwing van mijn aorta gedaan. Het ging heel goed en ik was best snel weer thuis.

Zag je op tegen de operatie?

In het begin was ik wel een beetje bang voor de operatie. Ik wilde eerst niet, maar toen heeft de dokter goed uitgelegd wat er ging gebeuren. Thuis ging ik er beter over nadenken en toen besloot ik om het toch maar doen. Niet voor de dokter of voor mijn ouders, maar voor mijzelf.

Wat merk je van je nieuwe klep?

Ik hoor steeds een tikje, vooral heel duidelijk als het stil is. Mijn broer dacht dat ik een nieuw horloge had. Hij geloofde eerst niet dat het mijn hart was. Ik voel me nu heel goed. Ik kan vijftig keer de trap op en af zonder moe te worden. Ik heb meer energie. Ik ga proberen te fitnissen en rustig mijn conditie weer opbouwen.

Wat doe je voor sport?

Een beetje van alles, basketbal, honkbal, voetbal. Ik zat op een sportclub, maar als ik ging rennen, kreeg ik het heel benauwd en druk op mijn borst en dan kon ik niet meer verder.

Vind je het tikken van de klep vervelend?

Beter leven met tik, dan leven met last. Je went er wel aan.

Zijn je klachten nu allemaal weg?

Ja, maar een paar dagen geleden had ik een longontsteking. Ik had een beetje last met mijn neusademhaling en had ook wat pijn, maar dat is nu over. Ik voel me veel beter.

Is het nu helemaal goed?

Iedere week moet ik mijn bloed laten controleren. Als mijn bloeddruk stabiel is, is het goed. Als alles goed gaat, moet deze kunstklep wel vijftien jaar meekunnen en als ik mijn medicijnen goed blijf innemen, misschien wel langer. Ik moet bloedverdunners innemen voor antistolling. Dat doe ik zelf. Ik heb mijn telefoon zo ingesteld dat die iedere dag op een vast tijdstip een signaaltje geeft dat ik aan mijn medicijnen moet denken. En mijn moeder helpt me soms ook herinneren.

Ben je bang voor wat er nog gaat komen?

Ik heb niet echt problemen met operaties. Je moet het wel doen, weinig keuze. Als je je laat opereren ben je van de klachten af. Ik hoop wel dat het nu klaar is. Ik heb nu nergens last van. Je moet altijd positief over dingen denken.

Mag je alles doen?

Van de dokters moet ik wel uitkijken met sporten. Geen harde klappen krijgen. Door de medicijnen kan ik sneller blauwe plekken krijgen. Vooral bij mijn hoofd. Ik deed eerst aan boksen, maar daar ben ik vanafgegaan na de operaties.

Denk je wel eens aan je hart?

Ja, maar je leert ermee leven. Je moet er niet te moeilijk over doen, want dan wordt het niks. Je hebt het nu eenmaal. Ik voel me net als andere kinderen. Ik denk soms wel eens dat ik moet uitkijken voor mijn hart. Ik wil niet dat er iets gebeurt. Als ik wat merk, een steekje of zo, dan stop ik wel. Meestal vertel ik het aan mijn moeder en dan kijken we wel verder. Als het weggaat, heb ik er geen problemen meer mee.

Je piekert er niet over?

Nee joh, ik ga niet moeilijk lopen doen. Ik voel me ook zoveel beter na de operatie. Ik ben veel minder moe. Kan beter ademhalen. Ik heb er geen last meer van.

Heb je littekens?

Op mijn buik en op mijn rug. Ik vind het niet erg. Het is voor mijn eigen bestwil. Het wordt wel minder zichtbaar. Anderen vinden het soms zielig, maar ik zit er niet mee. Soms maak ik er ook gebruik van. Als ik geen zin heb bij gym of zo, dan zeg ik dat ik last heb en even rustig aan moet doen. In het gewone leven doe ik dat niet. Je moet er ook geen grapjes over maken, want anders geloven mensen je niet meer als er wel wat is.

Wie weet er het meest van je hart af thuis?

Mijn moeder. Zij gaat ook altijd mee naar het ziekenhuis. Mijn vader brengt ons en wacht dan buiten. Mijn moeder richt zich wel veel op mij, is bezorgd. Mijn broers zijn niet jaloers. Ze willen me liever gezond hebben.

Hoe vind je dat je ouders met je omgaan?

Goed, maar ze zijn wel overbezorgd! Ik kan net zoveel als mijn broertje, van mij mag het wel wat minder. Maar ik snap het wel, want het zijn mijn ouders. Maar mijn moeder merkt wel dat het nu beter met me gaat.

Weten je vrienden wat je meegemaakt hebt?

Ja, ze houden rekening met me en hebben er geen problemen mee. Met sport doen ze een beetje rustig met me. Maar daar houd ik niet zo van, want het gaat nu goed met me, dus dat is niet meer nodig. Ik heb een betere conditie dan andere kinderen in de klas. Veel sneller. Ik ga meestal naar buiten, en zit niet achter de tv.

Hoe ging het vroeger op school?

Met gym deed ik minder dan de anderen maar met leren had ik niet veel problemen. Ik kwam wel vaak te laat doordat in onze school veel trappen waren. Dan moest ik weer een briefje gaan halen. Ik heb toen zelf op school gezegd wat er aan de hand was. Toen mocht ik in mijn eigen tempo de trap oplopen.

Ben je veel van school weggeweest?

Ik heb ongeveer drie weken gemist, maar ik had vijf weken vooruit gewerkt, dus ik heb geen problemen op school gekregen. Ik zit nu in de derde van het vmbo.

Weet je al wat je later wilt worden?

Ik wil wat met accountancy doen. Achter de computer met geldzaken bezig zijn.

Heb je nog tips voor andere kinderen?

Een operatie is natuurlijk eng, maar als je het doet, zul je je wel veel beter voelen. Even op je tanden bijten en dan kom je er wel doorheen. Positief blijven. Het gaat goed komen. Je wordt er veel beter van.