Niet leuk als ze naar mijn litteken staren

Susanne (14 jaar) heeft een aortaklepstenose.

susannefoto
Wanneer kwamen ze er achter?
Toen ik net geboren was werd ik direct met de taxi naar Wilhelmina kinderziekenhuis gebracht. Ik weet niet precies wat de klachten waren, maar ik weet wel dat ik een ruisje bij mijn hart had. Na drie maanden werd er een katheterisatie gedaan en toen kwam eruit dat ik een aangeboren hartafwijking had.

Heb je er last van?
Ik vind het niet zo erg. Soms is het wel handig, want met gym hoef ik niet altijd mee te doen. Als ik ergens geen zin in heb dan zeg ik dat ik moe ben en dan mag ik gewoon kijken. Maar soms is het niet leuk, want dan krijgen we dansles en dan mag ik niet mee doen.

Weet je wat je precies hebt?
Ik weet er zelf niet zo heel veel van, en ik vraag er eigenlijk ook nooit naar. Maar ik weet wel dat 'een normaal persoon' drie kleppen in de aorta heeft en dat er bij mij twee kleppen aan elkaar zitten. Ik heb er dus maar twee.

Hoe vaak ben je geopereerd?
Ik heb twee keer een openhartoperatie gehad, en twee keer een katheterisatie. In totaal heb ik zo’n acht keer in het ziekenhuis gelegen. Vier keer voor een operatie en vier keer voor controles. Niet alleen voor mijn hart maar ook voor mijn buik. Ze dachten dat ik een ontsteking had, ik was een keer uitgedroogd. De laatste keer kreeg ik een fietstest en dat was super zwaar. Dan moet je met zo'n stom kapje op heel snel fietsen. Met de katheterisaties heb ik twee dagen in het ziekenhuis gelegen, toen ik de eerste keer geopereerd werd drie dagen en de tweede keer vier dagen omdat ik toen niet lekker werd.

Merk je nog wat van die operaties?
Ik merk er niks meer van, alleen dat mensen soms naar mijn litteken staren en dat is niet altijd leuk. Veel mensen durven er niet naar te vragen dus als we praten of zo zitten ze de hele tijd naar beneden te kijken. Ik had in de eerste klas een docent die de hele tijd naar beneden aan het kijken was naar mijn litteken. Mijn litteken is best wel zichtbaar. Hij zit net onder mijn keel dus hij is zeker aanwezig maar ik schaam me er niet voor!

Ben je klaar met de operaties?
Ik denk dat ik sowieso nog één operatie nodig heb. Ik heb nog geen definitieve klep omdat ik anders nooit moeder zou kunnen worden. Door de medicijnen die ik dan eventueel zou gaan krijgen, zou ik niet zwanger kunnen raken.
De professor die mij heeft geopereerd hoopte dat ik er twee jaar mee zou doen want dan is er een nieuw medicijn. Gelukkig doe ik er nu al twee jaar mee, dus als ik nu geopereerd moet worden kan ik een varkensklep krijgen en dan hoef ik niet meer geopereerd te worden.

Weten ze het op school?
In het begin van het jaar heb ik mijn mentor ingelicht en die heeft de klas verteld wat ik heb. Ik zat erbij dus als hij iets verkeerds zei dan kon ik het verbeteren. Dus eigenlijk hebben we het samen verteld. Soms als ik niet meedoe met de gym vragen ze of het wel goed gaat en of het met mijn hart te maken heeft. Dan leg ik uit dat ik niet met alles mee mag doen en dan snappen ze het, dus dat is wel fijn.

Hoe gaat het nu met je?
Op dit moment gaat het super goed. Ik moet in december weer terug naar het ziekenhuis en dan gaan ze een MRI -scan maken. Waarschijnlijk heel vroeg, want ik heb al een keer een MRI - scan gehad en toen moesten we er al om kwart voor zeven zijn. Ik zit nu in drie mavo en het gaat hartstikke goed. Ik haal goede cijfers en ik heb super leuke vrienden waar ik alles mee kan delen. Alleen sommige leraren zijn niet zo leuk maar dat heb je altijd wel op elke school.

Wat wil je later gaan doen?
Later als ik klaar ben met school wil ik de mbo opleiding verpleegkundige doen, net als mijn oudere zus. Dat lijkt me echt super leuk! En dan wil ik met kinderen werken met het syndroom van Down of bij de spoedeisende hulp, dat lijken mij echt top banen!