Een A4’tje met uitleg

Kirsten Dubbeldam (13) heeft geen wand tussen haar twee kamers en heeft een tetralogie van Fallot.

Wat heb je precies?

Ik kan het wel uitleggen, maar niet precies. Mijn ouders wel. Er zit geen wand tussen mijn twee kamers. Mijn moeder heeft het een beetje vaag uitgelegd. Het is me niet ontgaan dat ik wat heb, want ik heb zó’n snee op mijn borst zitten. De naam ken ik wel. De tetralogie van Fallot.

Merk je er wat van?

Nee, alleen met sporten. Voor de zomervakantie had ik er wel last van. Toen moest ik een hardlooptest doen. Ik begon helemaal te hyperventileren en we zijn naar het ziekenhuis gegaan voor wat testen. Maar er was niets aan de hand. Ik had hartkloppingen, maar het was even iets tussendoor.

Maar ik mag niet meer hardlopen. Ik zat ook op voetbal, en bij wedstrijden begon ik te hyperventileren. Dat ging niet helemaal goed. Ik weet niet of dat door mijn hart kwam, maar ik kon het niet volhouden. Ik vind zelf dat ik best een goede conditie heb, maar ik kan niet te lang hardlopen. En ik ga met de bus naar school. Dat is twintig minuten. Fietsen is te ver.

Doe je nog een andere sport?

Ik zit nu op trampolinespringen. Dat gaat best goed. Ik heb bijna een jaar op voetbal gezeten en 2,5 jaar op badminton, maar toen gingen we verhuizen. Voetbal ging best goed, maar het team was niet leuk. Maar het trampolinespringen is heel leuk, dat gaat lekker.

Hoe lang heb je het al?

Al vanaf mijn geboorte. Toen ik een half jaar was, was ik helemaal blauw en paars en meer wil ik niet weten. Ik ben er nu toch nog!

Waarom wil je het niet weten?

Het is best raar, want als je naar het zwembad gaat, word je constant aangekeken. Dat komt door het litteken. Ik vind dat litteken niet vervelend, want dat hoort bij mij.

Vind je het vervelend om erover te praten?

Ik vertel het wel als anderen er naar vragen. Dan accepteren ze maar wat ik heb. Ik heb ook altijd een briefje bij me waarop staat wat ik heb. Het kan vervelend zijn als ze het steeds vragen, want ik heb geen zin om het te blijven uitleggen. Daarom ook dat A4’tje waarop het staat uitgelegd.

Voel je je anders dan andere kinderen?

Nee. Het is wel lastig dat ik soms niet aan alles mee kan doen. Maar ik ben toch niet zo’n sporter, dus dat is niet zo heel erg. Ik houd meer van leervakken, maar niet van rekenen en zo. Maar creatieve dingen, cultuurvakken en kunstgeschiedenis en zo vind ik erg leuk.

Wanneer ben je geopereerd?

Toen ik een half jaar oud was. Dat was de laatste keer. Elke twee jaar ga ik op controle naar het ziekenhuis.

Gaat het verder goed met je hart?

Ik heb in een blad gelezen over een ander meisje met hetzelfde, dat ze nog een keer geopereerd moest worden, dus dat zal bij mij ook wel zo zijn. Wanneer weet ik niet. Misschien als ik 25 ben of zo en als ik last krijg.

Lig je wel eens te piekeren?

Nee, niet echt. Ik heb er geen last van. Ik weet dat er iets met mijn hart aan de hand is en dat vind ik wel genoeg.

Zoek je wel eens wat op?

Nee, zo’n type ben ik niet. Ik zoek niet op internet. Het is best interessant. Ik zou wel hartchirurg willen worden, maar ik ben niet zo slim vind ik zelf. Maar het boeit mij wel. Ik voel me wel verbonden met hartproblemen.

Komt het voor in de familie?

Mijn middelste broertje Hidde is negen en heeft een gaatje in zijn hart. Hij is niet geopereerd volgens mij. Hij heeft geen litteken of zo.

Weten je vriendinnen wat je hebt?

Ja, ik heb twee echte vriendinnen en die weten het wel. Al lang. Een vriend en een andere vriendin weten het ook. Ze vroegen er steeds naar en dus heb ik het uitgelegd. Ik ben nooit vriendinnen kwijtgeraakt hierdoor. Ze moeten me maar accepteren zoals ik ben.

Hoe vind je dat je ouders je opvoeden?

Ik word vrij opgevoed, maar als ik ga zwemmen, moet ik wel oppassen als ik bijvoorbeeld een wondje heb. Ze zijn wel bezorgd, maar niet te. Ik moet wel voorzichtig doen.

Mag je bepaalde dingen niet?

Nou, echt gevaarlijke dingen mag ik niet doen, maar dat wil ik zelf ook niet. Wandklimmen vond mijn moeder eng, maar ik heb het wel gedaan en ik vond het leuk. Bungeejumpen is wel spannend, maar dat lijkt me niks.

Denk je dat je hart later een rol gaat spelen?

Ja, als ik ouder word. Als ik 60 ben of zo. Met mijn hart zal er altijd wel iets zijn, denk ik.

De doktoren zeggen dat ik alles kan, behalve topsport. Ze geven me wel advies. Ik moet overal rekening mee houden. Als ik een wondje heb, moet ik dat meteen goed schoonhouden, daar heb ik wel een hekel aan.

Hoe gaat het in jullie gezin?

We hebben vijf kinderen en ik moet sommige dingen zelfstandig doen. Ik zal wel moeten. Er zijn veel kleine kinderen hier, dus ik moet ook oppassen.

Heb je ooit een spreekbeurt gehouden?

Nee.

Ben je lid van een patiëntenvereniging?

Niet dat ik weet.

Zou je andere kinderen die hetzelfde hebben willen ontmoeten?

Ja, als het kan. Dan kun je vertellen over je leven. Tot en met tien zou ik leuk vinden, ouder niet. Die kinderen kunnen alles opzoeken op internet en dat is minder leuk. Jonger is gezelliger. Ik zou andere kinderen kunnen vertellen over hoe het leven is met zo’n afwijking. Maar ik heb het nog nooit gedaan. Ik heb ook nog nooit iemand ontmoet die hetzelfde heeft als ik.

Heb jij nog tips voor andere kinderen?

Blijf gewoon jezelf en normaal. Doe je niet anders voor dan je bent.