Het is een leuke uitdaging om de wereld vanuit de beleving van kinderen te zien.

Bernie Roozekrans werkt als kinderlongverpleegkundige in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Lees hieronder het interview waarin zij verteld over haar dagelijkse werk met kinderen met astma.

Hoe lang werk je als kinderlongverpleegkundige?

Ik heb eerst 22 jaar als kinderverpleegkundige gewerkt op een kinderafdeling en ben daarna als longverpleegkundige op de polikliniek gaan werken. Omdat ik het leuk vind met ouders en kinderen te werken werd al snel de keuze gemaakt om op de astma poli te gaan werken.

Wat is het leukste aan je werk?


Het is een uitdaging om de wereld vanuit de beleving van kinderen te zien. Kinderen zijn heel spontaan, eerlijk en recht door zee. Daarnaast vind ik het contact met de ouders ook leuk; het maakt het werk heel gevarieerd. Ik vind het belangrijk om samen met kind en ouders de juiste oplossing te vinden voor hun probleem.

Wat is het lastige aan jouw werk?

Wat soms lastig is als kinderen niet goed kunnen verwoorden/aangeven waar ze last van hebben en wanneer. Gelukkig hebben we dan altijd nog de ouder die kan aanvullen.

Luisteren kinderen altijd naar wat jullie zeggen?

Dat is afhankelijk van de leeftijd. Vaak zijn de jongere kinderen snel afgeleid, en heb je meer met de ouders te maken. Je hebt ook de pubers; die ja zeggen en nee doen omdat ze de discussie niet aan willen. Ik ben dan wel eens confronterend. Het is belangrijk om ze de gevolgen van hun gedrag voor te leggen, zodat ze zelf (hopelijk de juiste) keuzes kunnen maken.

Wat zijn je hobby’s?

Golf, met de hond wandelen, lezen.

Heb je nog advies voor kinderen met astma?

  • 1. Zorg dat je goed op de hoogte bent en luister naar je lichaam
  • 2. Laat je goed informeren over je omgang met astma. Geef grenzen aan.
  • 3. Probeer voorgestelde adviezen op te volgen; heb vertrouwen in je dokter of longverpleegkundige
  • 4.Durf te vragen!
  • 5. Probeer altijd mee te doen met alle activiteiten en zonder je niet af!