Met mijn allergieën en astma kan ik geen boerin worden

Fien (14) heeft sinds haar vroege jeugd allergische astma.

Waar ben je allergisch voor?
Ik ben allergisch voor pollen, huisstofmijt, dieren, de eerste zon, gras, kiwi, wortels (als ik er teveel van eet), paprika (bij het snijden), spinazie, noten (walnoten en hazelnoten), hooi en stro.

Welke klachten krijg je bij een allergische reactie?
Heel verschillend. Soms begin ik te piepen over mijn longen, maar ik kan ook hoofdpijn krijgen, rode bolletjes op mijn huid, jeuk of tranende ogen en van de warmte krijg ik kwaaie zin.

Kan zo allergische reactie wel eens erger?
Het is nog niet voorgekomen dat ik geen adem kan krijgen, maar wel krijg ik soms een lichte astma-aanval.

Zijn die allergieën in een keer ontstaan?
Als klein kind had ik al een paar allergieën en later kwamen er nog een aantal bij, zoals een noten allergie bijvoorbeeld na het eten van een notencake.

Je hebt ook astma. Heb je dat ook je hele leven al?
Ik weet niet anders dan ik altijd astma heb gehad.

Gebruik je daarvoor medicijnen?
Ja, als ik last krijg van mijn astma gebruik ik Foradil® en Qvar®. Als ik een infectie heb, verkouden ben, of gewoon een tijdje meer last van mijn astma gebruik ik mijn puffer Qvar® elke ochtend en elke avond. Ik heb overigens ook een droge huid, daarvoor gebruik ik dexeryl crème. Elke avond smeer ik mij daar mee in, anders scheurt mijn huid.

Heb je veel last van je astma?
Dat verschilt nog al, moeilijk te zeggen, maar voorlopig is mijn astma onder controle.

Wanneer heb je er vooral last van?
Dat hangt af van het weer. Maar ik kan het ook gewoon bij het sporten krijgen of na een slappe lach last van hebben.

Laat je wel eens wat door je astma?
Met gymmen op school gaat het meestal wel, maar we moesten een keer hardlopen in de schorre voor punten. Ik had op voorhand gepuft (dat doe ik altijd voor het sporten) zodat ik wat langer kan lopen zonder last te hebben. Maar na al mijn rondjes gelopen te hebben, voelde ik mij niet echt goed. Ik kreeg last van mijn astma en had hoofdpijn. Ik ben toen rustig op de grond gaan liggen en heb mijn puffer gebruikt. Ik kon mijn ogen zelfs niet dichtdoen, ik zag allerlei kleuren. Dat was niet zo leuk! Maar ja, je moet er mee leren leven hè.

Is je huis ook aangepast, bijvoorbeeld speciaal beddengoed of geen vloerbedekking?
Nee, bij ons thuis is het niet echt aangepast, maar wij hebben wel één belangrijke regel; onze kat mag absoluut niet in mijn kamer komen.

Hebben jullie thuis nog meer dieren?
Ja, in huis hebben we ook nog een hond en buiten in de tuin een kip. Als de dieren hard ruiven, dan heb ik er wel eens last van. Maar ik had al astma toen de hond kwam dus er is geen sprake geweest dat de hond weg moest voor mijn astma.

Wordt er bij jullie thuis ook gerookt?
Ja, zowel mijn broer als mijn zus roken, maar altijd buiten. Soms sta ik er wel bij om eventjes met hun te praten, maar dan houden ze hun sigaret een beetje verder van mij weg en blazen ze de rook naar de andere kant. Van het roken heb ik niet zo heel veel last en als ik voel dat ik last krijg, ga ik gewoon weg.

Hoe vind je het om astma te hebben en zo allergisch te zijn?
Ik haat het, maar je moet er mee leren leven. Het is niet het einde van de wereld.

Wel eens boos of verdrietig hieronder?
Natuurlijk. Ik denk dat iedereen wel zo’n momentje heeft. Dan heb ik overal last van, astma, allergieën, last van mijn rug of mijn knieën. Als dan alles tegen zit heb ik het echt wel moeilijk.

Ben jij de enige in de familie met allergieën?
Nee, maar ik heb wel de meeste allergieën. Mijn papa heeft er ook drie en mijn nichtje een paar.

Hoe gaan je vriendinnen om met jouw astma?
Over het algemeen gaan zij er goed mee om, zij begrijpen me. Een van mijn vriendinnen heeft zelf ook astma, dus zij weet goed hoe irritant het kan zijn. Maar ik heb ook een vriendin die de ene keer rekening houdt met mijn beperking en de andere keer weer totaal niet.

Ben je wel eens geplaagd met je astma?
Met mijn astma ben ik niet echt geplaagd of gepest, maar wel om andere dingen. Dat was niet leuk natuurlijk. Ik ben het hele 4de leerjaar lang gepest en dat was moeilijk, maar nu moeten ze dat echt niet meer proberen.

Hoe gaat het nu met je?
Nu is het oké met mij. Ik heb vrienden die me helpen als ik het moeilijk heb en andersom geldt dat ook natuurlijk.

Weet je al wat je later wilt gaan worden?
Tot het vorige jaar wilde ik boerin worden. Toen dacht ik aan dierenfotografie en weer later wilde ik psycholoog worden. Alles werd afgekraakt door mijn ouders. De eerste twee beroepen gaan niet samen met mijn astma en allergieën en het laatste beroep is misschien te hoog gegrepen. Dus ik ben er nog niet helemaal uit.